Ciasto budyniowe smerfowe
Budyniowce na petitkach to nasze
ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyli goście się
zapowiedzieli w ostatniej chwili, a u nas brak koncepcji na słodkie
do kawy. Ciasta na bazie kremu budyniowego, przekładane
ciasteczkami, zwieńczone owocami i galaretką to pewniaki. Zawsze
wychodzą i zawsze smakują. Dzisiaj proponujemy budyniowca
smerfowego.
Składniki:
krem budyniowy:
- 200 g masła 82%
- 2 budynie bez cukru
waniliowe
- 0,6 l mleka
- 6 łyżek cukru
- 50 g wiórków kokosowych
dodatkowo:
- 1 galaretka borówkowa
- 30 ciasteczek petit beurre
- szklanka borówek
amerykańskich
Sposób wykonania:
Najpierw robimy krem
budyniowy.
Do rondelka o grubym dnie
wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy
na ogień umiarkowany. Resztę mleka łączymy z budyniami i cukrem.
Dobrze mieszamy.
Wrzące mleko zestawiamy z
ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy
ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie
gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli
będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W
momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany”
zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią
spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni
kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej.
Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne,
ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy
jego składniki będą miały podobną temperaturę!

Teraz do misy miksera
wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach
dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia
składników, nie za długo. Na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe
i mieszmy całość łopatką silikonową. Wiórki kokosowe dobrze
jest przed dodaniem do kremu rozdrobnić trochę blenderem, będą
smaczniejsze (blendujemy je 1-2 minuty, aż poczujemy zapach kokosa).
Przygotowujemy galaretkę
według opisu na opakowaniu. Używamy do niej tylko 400 ml wody!
Na dnie blaszki (u nas
kwadratowa o boku 20 cm) układamy warstwę ciastek, na niej 1/2
kremu. Wcześniej dwie łyżki kremu odkładamy na bok. Następnie
układamy pozostałą warstwę kremu i ciasteczka. Teraz smarujemy
ostatnią warstwę ciastek odłożonym kremem i na nim układamy
borówki. Do czasu, aż galaretka będzie gotowa ciasto wstawiamy do
lodówki. Całość zalewamy lekko tężejącą galaretką (inaczej
galaretka spłynie nam na boki) i odstawiamy do lodówki na kilka
godzin.
Ciasto budyniowe smerfowe
gotowe!