Łosoś z pieca
Filet z łososia przyprawiony masłem, koperkiem i cytryną, pieczony w piekarniku. Doskonale aromatyczna i soczysta ryba przygotowana w 40 minut.
Składniki:
- 800 g fileta z łososia
- cytryna
- pęczek koperku
- 50 g masła
- łyżka oleju
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Łososia czyścimy z łusek, myjemy i dobrze osuszamy. Na blachę piekarnika wykładamy papier do pieczenia. Na nim układamy filet skórą na dół. Solimy rybę po wierzchu i oprószamy pieprzem. Dłonią wmasowujemy olej, następnie posypujemy posiekanym koperkiem.
Kładziemy na wierzchu plasterki masła, na nich układamy plastry cytryny. Tak przygotowaną rybę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C na drugą od dołu półkę. Pieczemy łososia od 30 do 40 minut.
Łosoś z pieca gotowy!
Łososia można podać na gorąco, jako danie obiadowe lub na zimno do chleba. W obu wersjach jest pyszny.
Doskonałym dodatkiem do łososia na ciepło będzie masło czosnkowe lub koperkowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz