MAKATKA

niedziela, 7 lipca 2024

Łosoś z pieca

Łosoś z pieca

Filet z łososia przyprawiony masłem, koperkiem i cytryną, pieczony w piekarniku. Doskonale aromatyczna i soczysta ryba przygotowana w 40 minut.

Składniki:

  • 800 g fileta z łososia
  • cytryna
  • pęczek koperku
  • 50 g masła
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Łososia czyścimy z łusek, myjemy i dobrze osuszamy. Na blachę piekarnika wykładamy papier do pieczenia. Na nim układamy filet skórą na dół. Solimy rybę po wierzchu i oprószamy pieprzem. Dłonią wmasowujemy olej, następnie posypujemy posiekanym koperkiem.

Kładziemy na wierzchu plasterki masła, na nich układamy plastry cytryny. Tak przygotowaną rybę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C na drugą od dołu półkę. Pieczemy łososia od 30 do 40 minut.


Łosoś z pieca gotowy!



Łososia można podać na gorąco, jako danie obiadowe lub na zimno do chleba. W obu wersjach jest pyszny.

Doskonałym dodatkiem do łososia na ciepło będzie masło czosnkowe lub koperkowe.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz