Chleb pszenny ekspresowy
Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na suchych drożdżach i suchym zakwasie. Dodatek zakwasu sprawia, że nie czujemy w nim drożdży. Jest łatwy do wyrobienia, zawsze się udaje.
Składniki:
- 550 g mąki pszennej typ 750
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 8 g suchych drożdży
- 1 suchy zakwas
- 400 ml ciepłej wody
- 3 łyżki otrębów pszennych
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Sposób wykonania:
Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i dosypujemy 2 łyżki otrębów pszennych. Następnie dodajemy sól, cukier, drożdże i zakwas. Całość mieszamy łyżką, tak aby suche składniki się połączyły.
Następnie cały czas mieszając, powoli dolewamy ciepłą wodę i olej. Woda powinna być lekko ciepła lub letnia, nie może być gorąca. Wyrabiamy ciasto łyżką, następnie ręką, w misce około 5 minut.
Posypujemy blat mąką i wyrabiamy ciasto jeszcze 5 minut.
Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki o wymiarach 30x12 cm.
Następnie ręką zmoczoną w ciepłej wodzie wyrównujemy powierzchnię ciasta. Wierzch posypujemy łyżką otrębów.
Tak przygotowany chlebek przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1,5 godziny. Chleb ma wyrosnąć do brzegów blaszki.
Po tym czasie wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 220° C przez 15 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 180° C i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Chleb pszenny ekspresowy gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz