MAKATKA

sobota, 6 lipca 2024

Ciasto budyniowe smerfowe

Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyli goście się zapowiedzieli w ostatniej chwili, a u nas brak koncepcji na słodkie do kawy. Ciasta na bazie kremu budyniowego, przekładane ciasteczkami, zwieńczone owocami i galaretką to pewniaki. Zawsze wychodzą i zawsze smakują. Dzisiaj proponujemy budyniowca smerfowego.

Składniki:

krem budyniowy:

  • 200 g masła 82%
  • 2 budynie bez cukru waniliowe
  • 0,6 l mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 50 g wiórków kokosowych

dodatkowo:

  • 1 galaretka borówkowa
  • 30 ciasteczek petit beurre
  • szklanka borówek amerykańskich

Sposób wykonania:

Najpierw robimy krem budyniowy.

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na ogień umiarkowany. Resztę mleka łączymy z budyniami i cukrem. Dobrze mieszamy.

Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!



Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo. Na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszmy całość łopatką silikonową. Wiórki kokosowe dobrze jest przed dodaniem do kremu rozdrobnić trochę blenderem, będą smaczniejsze (blendujemy je 1-2 minuty, aż poczujemy zapach kokosa).

Przygotowujemy galaretkę według opisu na opakowaniu. Używamy do niej tylko 400 ml wody!

Na dnie blaszki (u nas kwadratowa o boku 20 cm) układamy warstwę ciastek, na niej 1/2 kremu. Wcześniej dwie łyżki kremu odkładamy na bok. Następnie układamy pozostałą warstwę kremu i ciasteczka. Teraz smarujemy ostatnią warstwę ciastek odłożonym kremem i na nim układamy borówki. Do czasu, aż galaretka będzie gotowa ciasto wstawiamy do lodówki. Całość zalewamy lekko tężejącą galaretką (inaczej galaretka spłynie nam na boki) i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.




Ciasto budyniowe smerfowe gotowe!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz