Roladki drobiowe nadziewane fasolką szparagową
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie idealne na niedzielny obiad.
Składniki:
- 2 nieduże piersi z kurczaka
- 10 fasolek szparagowych
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 czubata łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Sposób wykonania:
Fasolkę szparagową przekładamy do rondelka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy 10 minut, licząc od zagotowania wody. Następnie wyjmujemy z rondelka, przelewamy zimną wodą i odkładamy do przestudzenia.
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Każdy kawałek mięsa przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym od wewnętrznej strony.
Fasolkę przekrawamy na pół. Po pięć fasolek układamy na filetach i zawijamy roladki.
Każdą z roladek owijamy folią spożywczą na „cukierek”. Dzięki temu roladki będą miały ładny kształt. Tak przygotowane wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Pół godziny przed smażeniem wyjmujemy mięso z lodówki i odwijamy z folii. Każdą roladkę oprószamy mąką, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju i maśle, na umiarkowanym ogniu.
Obsmażone na rumiano z obu stron podlewamy wodą (3-4 łyżki), przykrywamy pokrywą i trzymamy tak roladki na małym ogniu 3-4 minuty, aby doszły w środku.
Gotowe roladki podałyśmy z ryżem, ale można serwować je z ziemniakami lub drobnymi kaszami.
Roladki drobiowe nadziewane fasolką szparagową gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz