Ogórki z papryką na zimę
Zimą możemy zrobić z nich sałatkę: kroimy ogórki i paprykę w mniejsze cząstki, dajemy kilka listków sałaty lodowej, polewamy oliwą i wyborna sałatka gotowa.
Składniki:
- 5 litrowych słoików z zakrętkami
- 1,5kg ogórków gruntowych różnej wielkości
- 1 kg czerwonej papryki
- 1cebula
- 2 małe lub 1 duża marchewki
- 6 ząbków czosnku
- 2 liście chrzanu
- 5 baldachów kopru z gałązkami
- 5 łyżeczek gorczycy w ziarenkach
- 2 litry wody
- 1 szklanka octu spirytusowego
- 3/4 szklanki cukru
- 2 pełne-nie czubate łyżki soli kamiennej do zapraw (niejodowanej)
- 6 liści laurowych
- 12 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu czarnego
Sposób wykonania:
Na dwie godziny przed robieniem zapraw myjemy ogórki i zalewamy je zimną wodą, aby zrobiły się jędrne i twarde.
Paprykę myjemy, dzielimy na cztery części, pozbawiamy gniazd nasiennych i białego miąższu.
Do dużego garnka wlewamy 2 litry wody, doprowadzamy ją do wrzenia i obgotowujemy w niej paprykę przez 4-5 minut. Papryka ma lekko zmięknąć. Będzie lepiej układała się w słoikach i odda swój smak do zalewy. Wody nie wylewamy.
Następnie robimy zalewę, ponieważ musi ona przestygnąć. Wodę z obgotowanej papryki ponownie doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy do niej wszystkie przyprawy do zalewy oprócz octu. Gotujemy całość do 6-7 minut, wyłączamy ogień i na koniec wlewamy ocet. Odstawiamy zalewę do przestudzenia.
Słoiki myjemy, wyparzamy.
Nakładamy do nich po kilka plasterków marchewki, po jednym baldachu z gałązką kopru, pół liścia chrzanu i ząbek czosnku oraz ćwiartkę cebuli.
Teraz układamy w słoikach ogórki na baczność, piętką na dół, przetykając je papryką. Zapełniamy słoiki do końca, ale tak, aby ogórki i papryka nie wystawały ze słoika.
Na koniec wsypujemy po łyżeczce gorczycy i zalewamy ogórki przestudzoną zalewą! Zakręcamy je i gotujemy (pasteryzujemy) 10 minut licząc od zagotowania.
Ogórki konserwowe z papryką do spiżarni gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz