MAKATKA

sobota, 6 lipca 2024

Ogórki z papryką na zimę

Ogórki z papryką na zimę

Zimą możemy zrobić z nich sałatkę: kroimy ogórki i paprykę w mniejsze cząstki, dajemy kilka listków sałaty lodowej, polewamy oliwą i wyborna sałatka gotowa.

Składniki:

  • 5 litrowych słoików z zakrętkami
  • 1,5kg ogórków gruntowych różnej wielkości
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1cebula
  • 2 małe lub 1 duża marchewki
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 liście chrzanu
  • 5 baldachów kopru z gałązkami
  • 5 łyżeczek gorczycy w ziarenkach
zalewa:
  • 2 litry wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 pełne-nie czubate łyżki soli kamiennej do zapraw (niejodowanej)
  • 6 liści laurowych
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu czarnego

Sposób wykonania:

Na dwie godziny przed robieniem zapraw myjemy ogórki i zalewamy je zimną wodą, aby zrobiły się jędrne i twarde. 

Paprykę myjemy, dzielimy na cztery części, pozbawiamy gniazd nasiennych i białego miąższu.

Do dużego garnka wlewamy 2 litry wody, doprowadzamy ją do wrzenia i obgotowujemy w niej paprykę przez 4-5 minut. Papryka ma lekko zmięknąć. Będzie lepiej układała się w słoikach i odda swój smak do zalewy. Wody nie wylewamy.

Następnie robimy zalewę, ponieważ musi ona przestygnąć. Wodę z obgotowanej papryki ponownie doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy do niej wszystkie przyprawy do zalewy oprócz octu. Gotujemy całość do 6-7 minut, wyłączamy ogień i na koniec wlewamy ocet. Odstawiamy zalewę do przestudzenia.



Słoiki myjemy, wyparzamy. 

Nakładamy do nich po kilka plasterków marchewki, po jednym baldachu z gałązką kopru, pół liścia chrzanu i ząbek czosnku oraz ćwiartkę cebuli. 

Teraz układamy w słoikach ogórki na baczność, piętką na dół, przetykając je papryką. Zapełniamy słoiki do końca, ale tak, aby ogórki i papryka nie wystawały ze słoika. 

Na koniec wsypujemy po łyżeczce gorczycy i zalewamy ogórki przestudzoną zalewą! Zakręcamy je i gotujemy (pasteryzujemy) 10 minut licząc od zagotowania.

Ogórki konserwowe z papryką do spiżarni gotowe!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz