MAKATKA

piątek, 5 lipca 2024

Ekspresowa sałatka z kapusty pekińskiej

Ekspresowa sałatka z kapusty pekińskiej

Sałatka z serii błyskawicznych, prostych i pysznych, idealnych do obiadu. Mało pracy, duży efekt.

Składniki:

  • 1/2 niedużej główki kapusty pekińskiej
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1 jabłko twarde i kwaskowe
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • sos do sałatki:
  • 3 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Warzywa myjemy i kroimy.

Kapustę szatkujemy jak najcieniej. Seler naciowy i cebulę kroimy w drobną kostkę. Jabłko ze skórką oraz marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę dokładnie osączamy na sitku. Przekładamy pokrojone warzywa do miski.

W małym naczyniu łączymy składniki sosu. Mieszamy dokładnie i wylewamy na warzywa. Mieszamy całość.

Ekspresowa sałatka z kapusty pekińskiej gotowa!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz