Ekspresowa sałatka z kapusty pekińskiej
Sałatka z serii błyskawicznych, prostych i pysznych, idealnych do obiadu. Mało pracy, duży efekt.
Składniki:
- 1/2 niedużej główki kapusty pekińskiej
- 3 gałązki selera naciowego
- 1 jabłko twarde i kwaskowe
- 1 marchewka
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka kukurydzy
- sos do sałatki:
- 3 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu
- 2 łyżki majonezu
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Warzywa myjemy i kroimy.
Kapustę szatkujemy jak najcieniej. Seler naciowy i cebulę kroimy w drobną kostkę. Jabłko ze skórką oraz marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę dokładnie osączamy na sitku. Przekładamy pokrojone warzywa do miski.
W małym naczyniu łączymy składniki sosu. Mieszamy dokładnie i wylewamy na warzywa. Mieszamy całość.
Ekspresowa sałatka z kapusty pekińskiej gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz