Ryż z groszkiem i marchewką
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Składniki:
- szklanka ryżu
- 1 duża marchewka
- szklanka groszku mrożonego
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób wykonania:
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę. Podsmażamy ją 2-3 minuty. Dodajemy mrożony groszek. Podsmażamy całość kolejne 2-3 minuty.
Na koniec wsypujemy na patelnię ryż. Chwilę podsmażmy.
Zalewamy ryż z warzywami wodą, solimy go i dodajemy łyżkę masła.
Gotujemy ryż 12-15 minut na małym ogniu, aż wchłonie cały płyn. Od czasu do czasu mieszamy go. Na koniec wyłączamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywą zostawiamy ryż z warzywami na 2-3 minuty, aby doszedł.
Ryż z groszkiem i marchewką gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz