Ciasto budyniowe ze śliwkami i
kruszonką
Proste ciasto ucierane na masełku, z dodatkiem budyniu. Prawdziwy babciny placek ze śliwkami i kruszonką. Każda gospodyni, nawet niedoświadczona poradzi sobie z nim doskonale. Ciasto zawsze się udaje, jest przepyszne i ekspresowe w wykonaniu. Składniki:
ciasto:
- 180 g mąki tortowej
- 150 g masła
- 3 jajka M
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 400-500 g śliwek
- szczypta soli
- 100 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Foremkę kwadratową o boku 20 lub 22 cm (jeśli chcemy by ciasto było wyższe bierzemy mniejszą foremkę) wykładamy na dnie i po bokach papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 °C.
Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski. Rozdrabniamy je rękami do konsystencji żwirku i odkładamy do lodówki.
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek.
Do misy miksera wbijamy jajka, dajemy szczyptę soli i cukier. Mieszamy mikserem około 3 minuty- nie dłużej. Następnie wlewamy roztopione i przestudzone masło, krótko mieszamy. Teraz wsypujemy porcjami suche składniki uprzednio połączone i przesiane. Gotowe ciasto przelewamy do foremki, układamy na nim śliwki, zawsze skórką na ciasto i posypujemy kruszonką.
Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Ciasto budyniowe ze śliwkami i kruszonką gotowe!
Ciasto budyniowe ze śliwkami i kruszonką gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz