MAKATKA

wtorek, 9 lipca 2024

Żeberka w sosie własnym

Żeberka w sosie własnym

Żeberka duszone w głębokiej patelni, przyprawione ziołami- rozmarynem, tymiankiem i oregano. Pyszna propozycja na obiad. Mięso jest kruchutkie, sos wyrazisty-wyśmienity!

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 3 szklanki bulionu lub wody
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • garść świeżego oregano
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka pieprzu ziołowego
  • 2 ząbki czosnku

  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • mała papryczka chilli
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej
  • sól do smaku
  • 1-2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • tłuszcz do smażenia (smalec lub olej rzepakowy)
  • 2 łyżki mąki

Sposób przyrządzenia:

Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki tłuszczu i obsmażamy na nim na rumiano ze wszystkich stron mięso, bez cebuli.



 Do rumianych żeberek dokładamy cebulę, smażymy całość jeszcze kilka minut, aż cebula się podrumieni. Dorzucamy czosnek, papryczkę w całości, zioła i przyprawy. Następnie zalewamy wszystko dwiema szklankami bulionu lub wody, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy żeberka do miękkości, czyli około 1,5 godziny.



W czasie duszenia mięsa płyn mocno odparowuje, dolewamy więc kilka razy bulion. Gotowe żeberka wyjmujemy na chwilę z patelni. Sos zagęszczamy mąką rozkłóconą z odrobiną wody i przecieramy przez sito. Dodajemy do sosu z powrotem żeberka, lekko podgrzewamy. Ewentualnie doprawiamy na koniec solą i sosem sojowym.

Żeberka w sosie własnym gotowe!



Nasza rada:

Dodałyśmy do żeberek rozmaryn i oregano, ale można oczywiście dołożyć inne zioła, np. tymianek, lubczyk, majeranek, po prostu ulubione lub takie, które mamy akurat pod ręką.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz