Szaszłyki
z polędwiczek wieprzowych
Delikatne
mięso z polędwiczek wieprzowych idealnie nadaje się na grilla.
Składniki:
Patyczki
do szaszłyków dobrze namoczone w wodzie lub szampury do szaszłyków
- 2
polędwiczki wieprzowe (90 dkg)
- po
1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej + sól i odrobina oleju
do obtoczenia papryki
- 20
dkg boczku parzonego, wędzonego
marynata do polędwiczek:
- 4
ząbki czosnku
- 2
łyżki musztardy sarepskiej
- 3
łyżki ketchupu ostrego
- 1
łyżka octu balsamicznego
- 2
gałązki rozmarynu lub łyżeczka suszonego
- 1
łyżeczka tymianku suszonego
- kilka
listków oregano ( opcjonalnie)
- 1/2
papryczki chilli
- 1
łyżeczka płaska soli
- pieprz,
papryka słodka i pieprz ziołowy po 1/2 łyżeczki
Sposób wykonania:
Marynujemy
polędwiczki.
Mięso
myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Kroimy na kawałki ok. 4 cm,
lekko rozbijamy dłonią i przekładamy do miski. Do osobnej miseczki
dajemy ketchup, musztardę, roztarty czosnek, pokrojoną w plasterki
papryczkę, ocet balsamiczny, zioła i przyprawy. Wszystko dokładnie
mieszamy.
Tak
zrobioną marynatę łączymy z polędwiczkami, dokładnie mieszamy.
Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 3
godziny.
Robimy szaszłyki.
Mięso
oczyszczamy z marynaty. Marynatę zachowujemy. Paprykę kroimy na
kawałki, boczek w grube plasterki. Nadziewamy na szpadki kawałek
mięsa, papryki i boczku, aż do wyczerpania składników. Tak
przygotowane szaszłyki kładziemy na rozgrzanym grillu. Grillujemy
je ok. 20 minut, odwracając co jakiś czas. W czasie grillowania
smarujemy mięso marynatą.
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych gotowe!Nasze rady:
Jak
szybko będą ugrillowane szaszłyki zależy od wielkości kawałków
mięsa oraz tego, jakiego grilla używamy. Na grillu ogrodowym na
węgiel szaszłyki są gotowe nawet w 20 minut, zaś na grillu
elektrycznym może to potrwać nieco dłużej.
My grillowałyśmy szaszłyki na grillu gazowym i trwało to 20
minut. Szaszłyki wyszły wyśmienite, aromatyczne, kruche i
soczyste!
Dobrze
zrobione polędwiczki powinny być ładnie zrumienione z wierzchu a w
środku kruche i soczyste, dlatego ważne jest aby nie grillować ich
zbyt długo, wystarczy dosłownie kilka minut z każdej strony na
mocno rozgrzanym grillu.