niedziela, 19 maja 2024

Sałatka z fetą, pomidorem i ogórkiem

Sałatka z fetą, pomidorem i ogórkiem

Szybka, prosta, kolorowa sałatka z pomidora i ogórka z młodą cebulką i fetą, polana wyrazistym sosem. Można ją podać do obiadu, kolacji i zabrać do pracy. Sałatka uniwersalna i wyśmienita.

Składniki:

  • 200 g sera feta
  • 2 dojrzałe, duże pomidory
  • 3 ogórki gruntowe
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem

Sos:

  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Warzywa myjemy. Ogórki kroimy w plasterki (możemy je obrać ze skórki, ale niekoniecznie). pomidory w kostkę. Dymkę i szczypiorek kroimy drobno. Wszystkie warzywa przekładamy do miski.

Robimy sos- do szklanki wlewamy olej, sok z cytryny, ocet balsamiczny, wrzucamy zmiażdżony czosnek i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie łączymy. Sosem polewamy warzywa. Na koniec wykładamy na sałatkę fetę pokrojoną w kostkę.

Prosta sałatka z pomidorem, ogórkiem i fetą gotowa!



 

Szaszłyki z piersi kurczaka


 Szaszłyki z piersi kurczaka

Delikatne mięso drobiowe marynowane w lekkiej, jogurtowej zalewie, grillowane z kolorową papryką. Do tego pyszna sałatka, sos czosnkowy lub tzatziki i nic więcej nie trzeba!

Sposób przyrządzenia:

  • patyczki do szaszłyków dobrze namoczone w wodzie lub szampury do szaszłyków
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • po 1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej + szczypta soli i odrobina oleju do obtoczenia papryki

marynata:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • garść świeżego oregano lub łyżeczka suszonego
  • 1 nieduża cebula
  • łyżeczka czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz po 1/2 łyżeczki
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:

Marynujemy pierś z kurczaka:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski jak na szaszłyki. Przekładamy do miski. Obieramy i kroimy w półplasterki cebulę, dodajemy do mięsa. W osobnej miseczce łączymy składniki marynaty: jogurt mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, sokiem z cytryny, przyprawami i całymi gałązkami świeżego oregano lub, jeśli nie mamy z suszonym. Gotową marynatą zalewamy mięso, lekko wmasowujemy marynatę w paski piersi z kurczaka. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.



Przygotowujemy szaszłyki:

Mięso oczyszczamy z marynaty. Paprykę kroimy na kawałki, solimy i lekko natłuszczamy olejem. Nadziewamy na szpadki 2-3 kawałki mięsa i kawałek papryki, aż do wyczerpania składników. Tak przygotowane szaszłyki kładziemy na rozgrzanego grilla. Grillujemy je 10-12 minut, odwracając co 2-3 minuty. Możemy w czasie grillowania lekko przesmarować mięso pozostałą marynatą.



Jak szybko będą ugrillowane szaszłyki zależy od wielkości kawałków mięsa oraz tego, jakiego grilla używamy. Na grillu ogrodowym na węgiel szaszłyki są gotowe nawet w 10 minut, zaś na grillu elektrycznym może to potrwać nieco dłużej.  My grillowałyśmy szaszłyki na grillu gazowym i trwało to 15 minut. Szaszłyki wyszły wyśmienite, aromatyczne, kruche i soczyste!



Lekka marynata do drobiu z grilla


 Lekka marynata do drobiu z grilla

Jeżeli zależy nam na tym, by grillowane mięso było soczyste i delikatne, przygotujmy marynatę jogurtową. Jogurt doskonale nawilży mięso i uczyni je delikatnym, a sok z cytryny i oregano nada potrawie nutkę śródziemnomorskiego smaku i spowoduje, że będzie bardziej krucha.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (650 g)
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • garść świeżego oregano lub łyżeczka suszonego
  • 1 nieduża cebula
  • łyżeczka czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz po 1/2 łyżeczki
  • 2 łyżki soku z cytryny


Sposób wykonania:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski jak na szaszłyki. Przekładamy do miski. Obieramy i kroimy w półplasterki cebulę, dodajemy do mięsa. W osobnej miseczce łączymy składniki marynaty: jogurt mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, sokiem z cytryny, przyprawami i całymi gałązkami świeżego oregano lub, jeśli nie mamy z suszonym. 



Gotową marynatą zalewamy mięso, lekko wmasowujemy marynatę w paski piersi z kurczaka. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Prosta marynata do drobiu z grilla gotowa!

sobota, 18 maja 2024

Gołąbki babci Zosi

    Gołąbki babci Zosi

Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiązkowo. Sezon na młodą kapustę jest bardzo krótki i trzeba go wykorzystać do maksimum. Dodałyśmy do mięsa słoninę wędzoną tak jak robiła to nasza babcia. Gołąbki są dzięki temu wyraziste w smaku i przypominają nam wyśmienitą kuchnię naszej ukochanej babci.

    Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny (łopatka lub szynka)
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 1 cebula
  • 20 dkg wędzonej słoniny
  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 czubata łyżka mąki
  •  sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 100g masła
  • 2 łyżki maggi
  • 3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela ang.
  • 2 łyżeczki cukru
  • 200 ml gęstej śmietany 18%
  • mały pęczek koperku
Sposób przyrządzenia:

    Mięso wkładamy do większej miski. Ryż gotujemy, studzimy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą (1/2 łyżeczki), pieprzem (1/2 łyżeczki) i pieprzem ziołowym.

    Słoninę pokrojoną w kostkę wytapiamy na patelni i przesmażamy na niej na rumiano cebulę również pokrojoną w kostkę. Studzimy i dodajemy do mięsa. Wszystko mieszamy i dobrze wyrabiamy dłonią.



    Wycinamy głąb ze środka kapusty i oddzielamy liście. Następnie wkładamy je do dużego garnka z wrzątkiem i trzymamy je we wrzątku 5 minut, aby się sparzyły i zmiękły. Młoda kapusta jest delikatna, liści nie trzeba gotować. Wyjmujemy sparzone liście z wrzątku i po przestudzeniu odcinamy zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładamy czubatą łyżkę nadzienia na każdy liść.

    Zawijamy gołąbki jak krokiety (najpierw zakładamy liść na mięso z jednej strony, później zakładamy boki do środka, następnie zwijamy jak najciaśniej do końca.



    Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty, które nam zostały. Na nich układamy gołąbki łączeniem do dołu. Zalewamy gołąbki 2 szklankami wody pozostałej z parzenia kapusty, dokładamy na wierzch łyżkę masła, liście laurowe i ziele angielskie, przykrywamy pokrywą i gotujemy 40 minut (licząc od zagotowania).



    Resztę wywaru z gołąbków wykorzystamy do zrobienia sosu pomidorowego. Około 3-4 szklanki wywaru przelewamy do mniejszego garnka. Dodajemy przecier pomidorowy i resztę masła. Przyprawiamy solą, cukrem, maggi i pieprzem. Gotujemy 5 minut. Mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody i śmietaną. Hartujemy ją, wlewamy do sosu. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy z ognia.

    Gotowe gołąbki wyjmujemy z garnka, w którym się gotowały i przekładamy do sosu pomidorowego. Dolewamy do sosu trochę wody, w której gotowały się gołąbki, tak aby sos był średnio gęsty. Gołąbki go trochę wpiją. Gołąbki wyłożone na talerz posypujemy posiekanym drobno koperkiem.

    Wyborne gołąbki z młodej kapusty gotowe!



    Nasze rady:

    Z tej ilości mięsa wyszło nam 9 gołąbków.

    Jeśli chcemy zrobić ich więcej podwajamy ilość składników i kupujemy dużą główkę kapusty. Gołąbki możemy zamrażać.

Aby liście kapusty zatrzymały piękny, intensywny kolor dodajemy do ich parzenia odrobinę soku z cytryny.
 

Pizzerinki z ciasta francuskiego

Pizzerinki z ciasta francuskiego

Bardzo prosta przekąska z ciasta francuskiego w kształcie małych pizzerinek. Świetna propozycja na małą imprezę lub kolację. Wykonanie jej zajmuje 15-20 minut.

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 15 dkg sera żółtego w plastrach
  • 10 dkg cienko pokrojonego salami
  • mała puszka kukurydzy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 jajko
  • łyżeczka przyprawy gyros
  • łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano

Sposób wykonania:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C.

Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.

Rozwijamy na blacie arkusz ciasta francuskiego. Smarujemy go ketchupem, oprószamy przyprawami i układamy plasterki salami. Zostawiamy 3 cm dłuższego brzegu bez nadzienia.



Na salami kładziemy plastry żółtego sera.

Paprykę kroimy w drobną kostkę i razem z odsączoną z płynu kukurydzą wykładamy na ser.



Zwijamy roladę i radełkiem kroimy ją na kawałki 3-4 cm (nam wyszło 15 kawałków). Następnie każdą pizzerinkę lekko spłaszczamy i układamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.



Na koniec smarujemy pizzerinki rozbełtanym jajkiem.

Tak przygotowaną przekąskę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

Mini pizzerinki z ciasta francuskiego gotowe!



 

Pesto z pietruszki i orzechów włoskich

Pesto z pietruszki i orzechów włoskich

Pesto zawsze warto robić latem, ponieważ o tej porze roku dostaniemy świeżą, dorodną pietruszkę. Taką właśnie upolowałyśmy na pobliskim bazarku. Z jednego pęczka ogromnego, zrobiłyśmy słoiczek 200 ml pesto doskonałego. Użyjemy go do sałatek i makaronów, sosów mięsnych i zup.

Składniki:

  • 1 pęczek pietruszki -3 szklanki grubo posiekanej
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich rozdrobnionych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 6-8 łyżek oliwy z oliwek o delikatnym smaku lub oleju rzepakowego

Sposób wykonania:

Do wysokiego naczynia wrzucamy wszystkie składniki i rozdrabniamy je blenderem na papkę. Jeśli chcemy, by pesto było gęste dajemy 6 łyżek oliwy, nieco rzadsze nawet 8 łyżek. W momencie, gdy zacznie uwalniać się w czasie blendowania zapach czosnku i pietruszki pesto jest gotowe.


Wystarczy przełożyć je do słoiczka, ubić i zalać na wierzchu oliwą, następnie szczelnie zamknąć.



Domowe pesto może stać w lodówce do dwóch tygodni. Można je również przechowywać w zamrażarce poporcjowane i wyjmować dzień wcześniej do lodówki.

 

Koperty z ciasta francuskiego

Koperty z ciasta francuskiego

Szybka przekąska z gotowego ciasta francuskiego, szynki i czerwonej papryki.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego XXL
  • 6-8 plasterków szynki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 10 dkg żółtego sera
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Sposób wykonania:

Ciasto francuskie dzielimy na 8 kwadratów.

Każdy kawałek smarujemy koncentratem pomidorowym wymieszanym z olejem i ziołami prowansalskimi.
Na kwadraty wykładamy odrobinę szynki i papryki pokrojonych w kostkę.
Następnie w każdym kwadracie zawijamy rogi do środka, tak by powstała koperta, lekko przyciskamy palcem środek, aby się zlepił, smarujemy wierzch rozmąconym żółtkiem.




Przekładamy koperty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy drobno startym serem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 ° C, pieczemy 18-20 minut.

Przekąska z ciasta francuskiego gotowa!



 

Sałata lodowa

Sałata lodowa

Prosta sałatka z kilku warzyw polanych pysznym sosem czosnkowo-balsamicznym. Doskonała do dań obiadowych, na kolację czy do dań z grilla.

Składniki:

  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 4 ogórki 

sos balsamiczny:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka bazylii suszonej
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Najpierw robimy sos do sałatki.

Do słoiczka typu twist dajemy oliwę, majonez, sok z cytryny, ocet balsamiczny oraz wsypujemy przyprawy. Czosnek miażdżymy, również wrzucamy do słoiczka. Następnie zakręcamy słoik i dokładnie potrząsamy nim, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowany sos do sałatki wkładamy do lodówki.

Sałatę lodową rozdrabniamy i przekładamy do miski. Pomidory kroimy w dużą kostkę, paprykę w paseczki, obrane ogórki w plasterki, cebulę w piórka. Cebulę posypujemy szczyptą soli i morzymy (wyciskamy ją w rękach, aby zmiękła i lekko puściła sok - będzie łagodniejsza). Warzywa polewamy sosem tuż przed wydaniem na stół.

Sałatka gotowa!  

 

piątek, 17 maja 2024

Sałatka z młodych ziemniaków z lubczykiem

Sałatka z młodych ziemniaków z lubczykiem

Najprostsza sałatka ziemniaczana posypana świeżym lubczykiem prosto z ogródka, doskonała propozycja na wiosennego grilla. Sałatka dodaje sznytu mięsom i kiełbasom, dzięki niej wszystko lepiej smakuje!

Składniki:

warzywa

  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 cebula nieduża
  • garść lubczyku

sos do sałatki

  • łyżka majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany 18%
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Ziemniaki szorujemy (nie obieramy), przekładamy do garnka,zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy 15 minut (licząc od zagotowania wody). Następnie odcedzamy dokładnie i zostawiamy w garnku pod przykryciem do wystudzenia.



Przygotowujemy sos. Do miseczki dajemy majonez, jogurt lub śmietanę, zmiażdżony czosnek oraz posiekany lubczyk. Przyprawiamy sos solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Przestudzone ziemniaki kroimy na cząstki, jeśli są duże -na cztery, jeśli małe -na połówki. Ogórki kroimy w kosteczkę, cebulę w piórka i morzymy ją (lekko osoloną wyciskamy dłońmi, aby zmiękła i straciła surowy, ostry smak). Tak przygotowane warzywa łączymy z sosem. Wkładamy do lodówki na 30 minut, aby wszystko się przegryzło.

Prosta sałatka ziemniaczana z lubczykiem gotowa!



Nasza rada:

Jeśli nie lubimy lubczyku możemy w jego miejsce dodać koperek, też będzie smacznie.

 

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych

Delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych idealnie nadaje się na grilla.

Składniki:

Patyczki do szaszłyków dobrze namoczone w wodzie lub szampury do szaszłyków

  • 2 polędwiczki wieprzowe (90 dkg)
  • po 1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej + sól i odrobina oleju do obtoczenia papryki
  • 20 dkg boczku parzonego, wędzonego

marynata do polędwiczek:

  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki ketchupu ostrego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 gałązki rozmarynu lub łyżeczka suszonego
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • kilka listków oregano ( opcjonalnie)
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 łyżeczka płaska soli
  • pieprz, papryka słodka i pieprz ziołowy po 1/2 łyżeczki

Sposób wykonania:

Marynujemy polędwiczki.

Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Kroimy na kawałki ok. 4 cm, lekko rozbijamy dłonią i przekładamy do miski. Do osobnej miseczki dajemy ketchup, musztardę, roztarty czosnek, pokrojoną w plasterki papryczkę, ocet balsamiczny, zioła i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.

Tak zrobioną marynatę łączymy z polędwiczkami, dokładnie mieszamy. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.



Robimy szaszłyki.

Mięso oczyszczamy z marynaty. Marynatę zachowujemy. Paprykę kroimy na kawałki, boczek w grube plasterki. Nadziewamy na szpadki kawałek mięsa, papryki i boczku, aż do wyczerpania składników. Tak przygotowane szaszłyki kładziemy na rozgrzanym grillu. Grillujemy je ok. 20 minut, odwracając co jakiś czas. W czasie grillowania smarujemy mięso marynatą.


Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych gotowe!

Nasze rady:

Jak szybko będą ugrillowane szaszłyki zależy od wielkości kawałków mięsa oraz tego, jakiego grilla używamy. Na grillu ogrodowym na węgiel szaszłyki są gotowe nawet w 20 minut, zaś na grillu elektrycznym może to potrwać nieco dłużej.  

My grillowałyśmy szaszłyki na grillu gazowym i trwało to 20 minut. Szaszłyki wyszły wyśmienite, aromatyczne, kruche i soczyste! 

Dobrze zrobione polędwiczki powinny być ładnie zrumienione z wierzchu a w środku kruche i soczyste, dlatego ważne jest aby nie grillować ich zbyt długo, wystarczy dosłownie kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanym grillu. 

 

Marynata do polędwiczek wieprzowych

Marynata do polędwiczek wieprzowych

Delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych idealnie nadaje się na grilla.

Nasza marynata charakteryzuje się intensywnym, pikantnym, ziołowym smakiem. Do przygotowania tej marynaty przyda się: ketchup, musztarda, ocet winny, sól, rozmaryn i tymianek. Polędwiczki tak zamarynowane będą kruche i soczyste.

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe ( 90 dkg)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki ketchupu ostrego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 gałązki rozmarynu świeżego lub łyżeczka suszonego
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • kilka listków oregano (opcjonalnie)
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 łyżeczka płaska soli
  • pieprz, papryka słodka i pieprz ziołowy po 1/2 łyżeczki

Sposób wykonania:

Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Kroimy na kawałki ok. 4 cm, lekko rozbijamy dłonią i przekładamy do miski. Do osobnej miseczki dajemy ketchup, musztardę, roztarty czosnek, pokrojoną w plasterki papryczkę, ocet balsamiczny, zioła i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.



Tak zrobioną marynatę łączymy z polędwiczkami, dokładnie mieszamy. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Polędwiczki przejdą aromatem ziół i skruszeją.

 

Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek, którą przygotujemy w kilka minut.

Składniki:

  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 mniejsze lub jedna duża marchew
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 1 l bulionu
  • 200 ml śmietany kwaśnej 18%
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku lub 2 łyżki maggi
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 kulki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzenia:

Na dużą patelnię wrzucamy 1 czubatą łyżkę masła klarowanego i roztapiamy je. Kroimy drobno obraną z łupiny cebulę, podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy do cebuli seler naciowy pokrojony w kostkę i obraną marchew, startą na tarce o grubych oczkach i posiekany lubczyk.

Całość dusimy 5 minut, od czasu do czasu mieszając.





Następnie dorzucamy do warzyw pieczarki pokrojone na cząstki (odkładamy 4-5 pieczarek na bok). Dusimy całość jeszcze kilka minut, mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.

W dużym garnku podgrzewamy bulion, do którego dodajemy szklankę wody, liście laurowe i ziele angielskie.

W momencie, gdy poczujemy zapach pieczarek wrzucamy całe dobro z patelni do bulionu. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy zupę 10-15 minut. Następnie wyjmujemy liście laurowe i blendujemy zupę na krem. Doprawiamy ewentualnie do smaku maggi, pieprzem i solą.



Śmietanę łączymy z mąką i odrobiną wody. Hartujemy chochelką gorącej zupy i łączymy z kremem pieczarkowym. Doprowadzamy do wrzenia.

Na małej patelni, na rozgrzanym maśle rumienimy pokrojone w plasterki pieczarki.

Wykładamy na talerze zupę. Na wierzchu układamy po kilka plasterków rumianych pieczarek. Posypujemy posiekaną natką.

Zupa krem z pieczarek gotowa!



Nasza rada:

Doskonałym dodatkiem do zupy pieczarkowej będą grzanki czosnkowe lub łazanki.

 

Kluski ziemniaczane z dziurką

Kluski ziemniaczane z dziurką

Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do nich dowolna, ale bardzo smaczne są z sosem pieczeniowym. Do takiego dania często podawano na wsi maślankę lub kwaśne mleko. Prosty, pyszny posiłek i wspomnienie sielskich wakacji u babci na wsi.

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 średniej wielkości ziemniaki surowe
  • około 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • łyżka roztopionego masła

Sposób wykonania:

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub doskonale ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Surowe ziemniaki trzemy na tarce jak na placki ziemniaczane.



Przekładamy do dużej miski gotowane i starte ziemniaki, solimy i krótko wyrabiamy. Następnie wyrównujemy masę, dzielimy na cztery części. Jedną część odkładamy i w wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dajemy z powrotem do miski odłożone ziemniaki. Wyrabiamy ciasto szybko, aż będzie zwarte i będziemy mogli formować z niego kluski.



Kulamy kluski dowolnej wielkości -nasze są mniej więcej rozmiaru orzechów włoskich. Na koniec robimy w nich dziurkę.



W dużym garnku nastawiamy wodę, doprowadzamy ją do wrzenia i solimy.

Kluski wrzucamy na wrzącą wodę partiami. Kiedy zaczną się gotować zmniejszamy ogień mocno i gotujemy je około 5-7 minut (czas gotowania zależy od wielkości klusek). Woda ma tylko mrugać. Klusek nie mieszamy. Wystarczy kilka razy energicznie poruszać garnkiem i wypłyną na wierzch nie przyklejając się do dna.

W międzyczasie masło wrzucamy na zimną patelnię i pomału je roztapiamy. 

Gotowe kluski odcedzamy i polewamy masłem..

Kluski ziemniaczane z dziurką gotowe!