MAKATKA

piątek, 17 maja 2024

Marynata do polędwiczek wieprzowych

Marynata do polędwiczek wieprzowych

Delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych idealnie nadaje się na grilla.

Nasza marynata charakteryzuje się intensywnym, pikantnym, ziołowym smakiem. Do przygotowania tej marynaty przyda się: ketchup, musztarda, ocet winny, sól, rozmaryn i tymianek. Polędwiczki tak zamarynowane będą kruche i soczyste.

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe ( 90 dkg)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki ketchupu ostrego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 gałązki rozmarynu świeżego lub łyżeczka suszonego
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • kilka listków oregano (opcjonalnie)
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 łyżeczka płaska soli
  • pieprz, papryka słodka i pieprz ziołowy po 1/2 łyżeczki

Sposób wykonania:

Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Kroimy na kawałki ok. 4 cm, lekko rozbijamy dłonią i przekładamy do miski. Do osobnej miseczki dajemy ketchup, musztardę, roztarty czosnek, pokrojoną w plasterki papryczkę, ocet balsamiczny, zioła i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.



Tak zrobioną marynatę łączymy z polędwiczkami, dokładnie mieszamy. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Polędwiczki przejdą aromatem ziół i skruszeją.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz