Marynata do polędwiczek wieprzowych
Delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych idealnie nadaje się na grilla.
Nasza marynata charakteryzuje się intensywnym, pikantnym, ziołowym smakiem. Do przygotowania tej marynaty przyda się: ketchup, musztarda, ocet winny, sól, rozmaryn i tymianek. Polędwiczki tak zamarynowane będą kruche i soczyste.
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe ( 90 dkg)
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 3 łyżki ketchupu ostrego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 gałązki rozmarynu świeżego lub łyżeczka suszonego
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- kilka listków oregano (opcjonalnie)
- 1/2 papryczki chilli
- 1 łyżeczka płaska soli
- pieprz, papryka słodka i pieprz ziołowy po 1/2 łyżeczki
Sposób wykonania:
Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Kroimy na kawałki ok. 4 cm, lekko rozbijamy dłonią i przekładamy do miski. Do osobnej miseczki dajemy ketchup, musztardę, roztarty czosnek, pokrojoną w plasterki papryczkę, ocet balsamiczny, zioła i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Tak zrobioną marynatę łączymy z polędwiczkami, dokładnie mieszamy. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Polędwiczki przejdą aromatem ziół i skruszeją.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz