Zupa krem z pieczarek
Zupa krem z pieczarek, którą przygotujemy w kilka minut.
Składniki:
- 1/2 kg pieczarek
- 2 mniejsze lub jedna duża marchew
- 3 gałązki selera naciowego
- 1 duża cebula
- 1 l bulionu
- 200 ml śmietany kwaśnej 18%
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka posiekanego lubczyku lub 2 łyżki maggi
- 2 liście laurowe
- 3-4 kulki pieprzu ziołowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Na dużą patelnię wrzucamy 1 czubatą łyżkę masła klarowanego i roztapiamy je. Kroimy drobno obraną z łupiny cebulę, podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy do cebuli seler naciowy pokrojony w kostkę i obraną marchew, startą na tarce o grubych oczkach i posiekany lubczyk.
Całość dusimy 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Następnie dorzucamy do warzyw pieczarki pokrojone na cząstki (odkładamy 4-5 pieczarek na bok). Dusimy całość jeszcze kilka minut, mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
W dużym garnku podgrzewamy bulion, do którego dodajemy szklankę wody, liście laurowe i ziele angielskie.
W momencie, gdy poczujemy zapach pieczarek wrzucamy całe dobro z patelni do bulionu. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy zupę 10-15 minut. Następnie wyjmujemy liście laurowe i blendujemy zupę na krem. Doprawiamy ewentualnie do smaku maggi, pieprzem i solą.
Śmietanę łączymy z mąką i odrobiną wody. Hartujemy chochelką gorącej zupy i łączymy z kremem pieczarkowym. Doprowadzamy do wrzenia.
Na małej patelni, na rozgrzanym maśle rumienimy pokrojone w plasterki pieczarki.
Wykładamy na talerze zupę. Na wierzchu układamy po kilka plasterków rumianych pieczarek. Posypujemy posiekaną natką.
Zupa krem z pieczarek gotowa!
Nasza rada:
Doskonałym dodatkiem do zupy pieczarkowej będą grzanki czosnkowe lub łazanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz