MAKATKA

piątek, 17 maja 2024

Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek, którą przygotujemy w kilka minut.

Składniki:

  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 mniejsze lub jedna duża marchew
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 1 l bulionu
  • 200 ml śmietany kwaśnej 18%
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku lub 2 łyżki maggi
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 kulki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzenia:

Na dużą patelnię wrzucamy 1 czubatą łyżkę masła klarowanego i roztapiamy je. Kroimy drobno obraną z łupiny cebulę, podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy do cebuli seler naciowy pokrojony w kostkę i obraną marchew, startą na tarce o grubych oczkach i posiekany lubczyk.

Całość dusimy 5 minut, od czasu do czasu mieszając.





Następnie dorzucamy do warzyw pieczarki pokrojone na cząstki (odkładamy 4-5 pieczarek na bok). Dusimy całość jeszcze kilka minut, mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.

W dużym garnku podgrzewamy bulion, do którego dodajemy szklankę wody, liście laurowe i ziele angielskie.

W momencie, gdy poczujemy zapach pieczarek wrzucamy całe dobro z patelni do bulionu. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy zupę 10-15 minut. Następnie wyjmujemy liście laurowe i blendujemy zupę na krem. Doprawiamy ewentualnie do smaku maggi, pieprzem i solą.



Śmietanę łączymy z mąką i odrobiną wody. Hartujemy chochelką gorącej zupy i łączymy z kremem pieczarkowym. Doprowadzamy do wrzenia.

Na małej patelni, na rozgrzanym maśle rumienimy pokrojone w plasterki pieczarki.

Wykładamy na talerze zupę. Na wierzchu układamy po kilka plasterków rumianych pieczarek. Posypujemy posiekaną natką.

Zupa krem z pieczarek gotowa!



Nasza rada:

Doskonałym dodatkiem do zupy pieczarkowej będą grzanki czosnkowe lub łazanki.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz