Kluski ziemniaczane z dziurką
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do nich dowolna, ale bardzo smaczne są z sosem pieczeniowym. Do takiego dania często podawano na wsi maślankę lub kwaśne mleko. Prosty, pyszny posiłek i wspomnienie sielskich wakacji u babci na wsi.
Składniki:
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 średniej wielkości ziemniaki surowe
- około 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- łyżka roztopionego masła
Sposób wykonania:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub doskonale ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Surowe ziemniaki trzemy na tarce jak na placki ziemniaczane.
Przekładamy do dużej miski gotowane i starte ziemniaki, solimy i krótko wyrabiamy. Następnie wyrównujemy masę, dzielimy na cztery części. Jedną część odkładamy i w wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dajemy z powrotem do miski odłożone ziemniaki. Wyrabiamy ciasto szybko, aż będzie zwarte i będziemy mogli formować z niego kluski.
Kulamy kluski dowolnej wielkości -nasze są mniej więcej rozmiaru orzechów włoskich. Na koniec robimy w nich dziurkę.
W dużym garnku nastawiamy wodę, doprowadzamy ją do wrzenia i solimy.
Kluski wrzucamy na wrzącą wodę partiami. Kiedy zaczną się gotować zmniejszamy ogień mocno i gotujemy je około 5-7 minut (czas gotowania zależy od wielkości klusek). Woda ma tylko mrugać. Klusek nie mieszamy. Wystarczy kilka razy energicznie poruszać garnkiem i wypłyną na wierzch nie przyklejając się do dna.
W międzyczasie masło wrzucamy na zimną patelnię i pomału je roztapiamy.
Gotowe kluski odcedzamy i polewamy masłem..
Kluski ziemniaczane z dziurką gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz