Pesto z pietruszki i orzechów włoskich
Pesto zawsze warto robić latem, ponieważ o tej porze roku dostaniemy świeżą, dorodną pietruszkę. Taką właśnie upolowałyśmy na pobliskim bazarku. Z jednego pęczka ogromnego, zrobiłyśmy słoiczek 200 ml pesto doskonałego. Użyjemy go do sałatek i makaronów, sosów mięsnych i zup.
Składniki:
- 1 pęczek pietruszki -3 szklanki grubo posiekanej
- 3/4 szklanki orzechów włoskich rozdrobnionych
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
- 6-8 łyżek oliwy z oliwek o delikatnym smaku lub oleju rzepakowego
Sposób wykonania:
Do wysokiego naczynia wrzucamy wszystkie składniki i rozdrabniamy je blenderem na papkę. Jeśli chcemy, by pesto było gęste dajemy 6 łyżek oliwy, nieco rzadsze nawet 8 łyżek. W momencie, gdy zacznie uwalniać się w czasie blendowania zapach czosnku i pietruszki pesto jest gotowe.
Domowe pesto może stać w lodówce do dwóch tygodni. Można je również przechowywać w zamrażarce poporcjowane i wyjmować dzień wcześniej do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz