MAKATKA

sobota, 18 maja 2024

Pesto z pietruszki i orzechów włoskich

Pesto z pietruszki i orzechów włoskich

Pesto zawsze warto robić latem, ponieważ o tej porze roku dostaniemy świeżą, dorodną pietruszkę. Taką właśnie upolowałyśmy na pobliskim bazarku. Z jednego pęczka ogromnego, zrobiłyśmy słoiczek 200 ml pesto doskonałego. Użyjemy go do sałatek i makaronów, sosów mięsnych i zup.

Składniki:

  • 1 pęczek pietruszki -3 szklanki grubo posiekanej
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich rozdrobnionych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 6-8 łyżek oliwy z oliwek o delikatnym smaku lub oleju rzepakowego

Sposób wykonania:

Do wysokiego naczynia wrzucamy wszystkie składniki i rozdrabniamy je blenderem na papkę. Jeśli chcemy, by pesto było gęste dajemy 6 łyżek oliwy, nieco rzadsze nawet 8 łyżek. W momencie, gdy zacznie uwalniać się w czasie blendowania zapach czosnku i pietruszki pesto jest gotowe.


Wystarczy przełożyć je do słoiczka, ubić i zalać na wierzchu oliwą, następnie szczelnie zamknąć.



Domowe pesto może stać w lodówce do dwóch tygodni. Można je również przechowywać w zamrażarce poporcjowane i wyjmować dzień wcześniej do lodówki.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz