Pizzerinki z ciasta francuskiego
Bardzo prosta przekąska z ciasta francuskiego w kształcie małych pizzerinek. Świetna propozycja na małą imprezę lub kolację. Wykonanie jej zajmuje 15-20 minut.
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 15 dkg sera żółtego w plastrach
- 10 dkg cienko pokrojonego salami
- mała puszka kukurydzy
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki ketchupu
- 1 jajko
- łyżeczka przyprawy gyros
- łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano
Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C.
Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
Rozwijamy na blacie arkusz ciasta francuskiego. Smarujemy go ketchupem, oprószamy przyprawami i układamy plasterki salami. Zostawiamy 3 cm dłuższego brzegu bez nadzienia.
Na salami kładziemy plastry żółtego sera.
Paprykę kroimy w drobną kostkę i razem z odsączoną z płynu kukurydzą wykładamy na ser.
Zwijamy roladę i radełkiem kroimy ją na kawałki 3-4 cm (nam wyszło 15 kawałków). Następnie każdą pizzerinkę lekko spłaszczamy i układamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
Na koniec smarujemy pizzerinki rozbełtanym jajkiem.
Tak przygotowaną przekąskę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Mini pizzerinki z ciasta francuskiego gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz