MAKATKA

sobota, 18 maja 2024

Pizzerinki z ciasta francuskiego

Pizzerinki z ciasta francuskiego

Bardzo prosta przekąska z ciasta francuskiego w kształcie małych pizzerinek. Świetna propozycja na małą imprezę lub kolację. Wykonanie jej zajmuje 15-20 minut.

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 15 dkg sera żółtego w plastrach
  • 10 dkg cienko pokrojonego salami
  • mała puszka kukurydzy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 jajko
  • łyżeczka przyprawy gyros
  • łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano

Sposób wykonania:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C.

Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.

Rozwijamy na blacie arkusz ciasta francuskiego. Smarujemy go ketchupem, oprószamy przyprawami i układamy plasterki salami. Zostawiamy 3 cm dłuższego brzegu bez nadzienia.



Na salami kładziemy plastry żółtego sera.

Paprykę kroimy w drobną kostkę i razem z odsączoną z płynu kukurydzą wykładamy na ser.



Zwijamy roladę i radełkiem kroimy ją na kawałki 3-4 cm (nam wyszło 15 kawałków). Następnie każdą pizzerinkę lekko spłaszczamy i układamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.



Na koniec smarujemy pizzerinki rozbełtanym jajkiem.

Tak przygotowaną przekąskę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

Mini pizzerinki z ciasta francuskiego gotowe!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz