MAKATKA

sobota, 18 maja 2024

Gołąbki babci Zosi

    Gołąbki babci Zosi

Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiązkowo. Sezon na młodą kapustę jest bardzo krótki i trzeba go wykorzystać do maksimum. Dodałyśmy do mięsa słoninę wędzoną tak jak robiła to nasza babcia. Gołąbki są dzięki temu wyraziste w smaku i przypominają nam wyśmienitą kuchnię naszej ukochanej babci.

    Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny (łopatka lub szynka)
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 1 cebula
  • 20 dkg wędzonej słoniny
  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 czubata łyżka mąki
  •  sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 100g masła
  • 2 łyżki maggi
  • 3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela ang.
  • 2 łyżeczki cukru
  • 200 ml gęstej śmietany 18%
  • mały pęczek koperku
Sposób przyrządzenia:

    Mięso wkładamy do większej miski. Ryż gotujemy, studzimy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą (1/2 łyżeczki), pieprzem (1/2 łyżeczki) i pieprzem ziołowym.

    Słoninę pokrojoną w kostkę wytapiamy na patelni i przesmażamy na niej na rumiano cebulę również pokrojoną w kostkę. Studzimy i dodajemy do mięsa. Wszystko mieszamy i dobrze wyrabiamy dłonią.



    Wycinamy głąb ze środka kapusty i oddzielamy liście. Następnie wkładamy je do dużego garnka z wrzątkiem i trzymamy je we wrzątku 5 minut, aby się sparzyły i zmiękły. Młoda kapusta jest delikatna, liści nie trzeba gotować. Wyjmujemy sparzone liście z wrzątku i po przestudzeniu odcinamy zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładamy czubatą łyżkę nadzienia na każdy liść.

    Zawijamy gołąbki jak krokiety (najpierw zakładamy liść na mięso z jednej strony, później zakładamy boki do środka, następnie zwijamy jak najciaśniej do końca.



    Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty, które nam zostały. Na nich układamy gołąbki łączeniem do dołu. Zalewamy gołąbki 2 szklankami wody pozostałej z parzenia kapusty, dokładamy na wierzch łyżkę masła, liście laurowe i ziele angielskie, przykrywamy pokrywą i gotujemy 40 minut (licząc od zagotowania).



    Resztę wywaru z gołąbków wykorzystamy do zrobienia sosu pomidorowego. Około 3-4 szklanki wywaru przelewamy do mniejszego garnka. Dodajemy przecier pomidorowy i resztę masła. Przyprawiamy solą, cukrem, maggi i pieprzem. Gotujemy 5 minut. Mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody i śmietaną. Hartujemy ją, wlewamy do sosu. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy z ognia.

    Gotowe gołąbki wyjmujemy z garnka, w którym się gotowały i przekładamy do sosu pomidorowego. Dolewamy do sosu trochę wody, w której gotowały się gołąbki, tak aby sos był średnio gęsty. Gołąbki go trochę wpiją. Gołąbki wyłożone na talerz posypujemy posiekanym drobno koperkiem.

    Wyborne gołąbki z młodej kapusty gotowe!



    Nasze rady:

    Z tej ilości mięsa wyszło nam 9 gołąbków.

    Jeśli chcemy zrobić ich więcej podwajamy ilość składników i kupujemy dużą główkę kapusty. Gołąbki możemy zamrażać.

Aby liście kapusty zatrzymały piękny, intensywny kolor dodajemy do ich parzenia odrobinę soku z cytryny.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz