Jeżeli zależy nam na tym, by grillowane mięso było soczyste i delikatne, przygotujmy marynatę jogurtową. Jogurt doskonale nawilży mięso i uczyni je delikatnym, a sok z cytryny i oregano nada potrawie nutkę śródziemnomorskiego smaku i spowoduje, że będzie bardziej krucha.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (650 g)
- 200 ml jogurtu naturalnego
- garść świeżego oregano lub łyżeczka suszonego
- 1 nieduża cebula
- łyżeczka czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz po 1/2 łyżeczki
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski jak na szaszłyki. Przekładamy do miski. Obieramy i kroimy w półplasterki cebulę, dodajemy do mięsa. W osobnej miseczce łączymy składniki marynaty: jogurt mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, sokiem z cytryny, przyprawami i całymi gałązkami świeżego oregano lub, jeśli nie mamy z suszonym.
Gotową marynatą zalewamy mięso, lekko wmasowujemy marynatę w paski piersi z kurczaka. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Prosta marynata do drobiu z grilla gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz