MAKATKA

niedziela, 19 maja 2024

Lekka marynata do drobiu z grilla


 Lekka marynata do drobiu z grilla

Jeżeli zależy nam na tym, by grillowane mięso było soczyste i delikatne, przygotujmy marynatę jogurtową. Jogurt doskonale nawilży mięso i uczyni je delikatnym, a sok z cytryny i oregano nada potrawie nutkę śródziemnomorskiego smaku i spowoduje, że będzie bardziej krucha.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (650 g)
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • garść świeżego oregano lub łyżeczka suszonego
  • 1 nieduża cebula
  • łyżeczka czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz po 1/2 łyżeczki
  • 2 łyżki soku z cytryny


Sposób wykonania:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski jak na szaszłyki. Przekładamy do miski. Obieramy i kroimy w półplasterki cebulę, dodajemy do mięsa. W osobnej miseczce łączymy składniki marynaty: jogurt mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, sokiem z cytryny, przyprawami i całymi gałązkami świeżego oregano lub, jeśli nie mamy z suszonym. 



Gotową marynatą zalewamy mięso, lekko wmasowujemy marynatę w paski piersi z kurczaka. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Prosta marynata do drobiu z grilla gotowa!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz