Delikatne mięso drobiowe marynowane w lekkiej, jogurtowej zalewie, grillowane z kolorową papryką. Do tego pyszna sałatka, sos czosnkowy lub tzatziki i nic więcej nie trzeba!
Sposób przyrządzenia:
- patyczki do szaszłyków dobrze namoczone w wodzie lub szampury do szaszłyków
- 2 duże piersi z kurczaka
- po 1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej + szczypta soli i odrobina oleju do obtoczenia papryki
marynata:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- garść świeżego oregano lub łyżeczka suszonego
- 1 nieduża cebula
- łyżeczka czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz po 1/2 łyżeczki
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania:
Marynujemy pierś z kurczaka:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski jak na szaszłyki. Przekładamy do miski. Obieramy i kroimy w półplasterki cebulę, dodajemy do mięsa. W osobnej miseczce łączymy składniki marynaty: jogurt mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, sokiem z cytryny, przyprawami i całymi gałązkami świeżego oregano lub, jeśli nie mamy z suszonym. Gotową marynatą zalewamy mięso, lekko wmasowujemy marynatę w paski piersi z kurczaka. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przygotowujemy szaszłyki:
Mięso oczyszczamy z marynaty. Paprykę kroimy na kawałki, solimy i lekko natłuszczamy olejem. Nadziewamy na szpadki 2-3 kawałki mięsa i kawałek papryki, aż do wyczerpania składników. Tak przygotowane szaszłyki kładziemy na rozgrzanego grilla. Grillujemy je 10-12 minut, odwracając co 2-3 minuty. Możemy w czasie grillowania lekko przesmarować mięso pozostałą marynatą.
Jak szybko będą ugrillowane szaszłyki zależy od wielkości kawałków mięsa oraz tego, jakiego grilla używamy. Na grillu ogrodowym na węgiel szaszłyki są gotowe nawet w 10 minut, zaś na grillu elektrycznym może to potrwać nieco dłużej. My grillowałyśmy szaszłyki na grillu gazowym i trwało to 15 minut. Szaszłyki wyszły wyśmienite, aromatyczne, kruche i soczyste!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz