Kurczak w marynacie keczupowej
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarniku, uprzednio zamarynowane w ketchupie i ulubionych przyprawach.
Składniki:
- 2 duże nóżki z kurczaka
- 1/2 niedużego kalafiora
- 5-6 średnich ziemniaków
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka rozmarynu lub ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
W naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy piekli potrawę przygotowujemy marynatę. Wlewamy olej i ketchup. Dodajemy przyprawy: 1/2 łyżeczki soli i pieprzu oraz paprykę, pieprz ziołowy, rozmaryn. Całość dobrze łączymy.
Nóżki myjemy, przekrawamy na pół (pałki i udka rozdzielamy) i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dokładnie obtaczamy w marynacie. Odstawiamy zamarynowane mięso na godzinę, aby przeszło marynatą.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Przykrywamy naczynie z mięsem pokrywą i wkładamy do nagrzanego piekarnika na godzinę.
W tym czasie obieramy ziemniaki i kalafior. Ziemniaki przekrawamy na pół, kalafior dzielimy na różyczki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy 15 minut (od zagotowania wody). Odcedzamy warzywa.
Kurczaka wyjmujemy z pieca i wyjmujemy z naczynia ostrożnie. Układamy w tłuszczu warzywa. Na warzywach kładziemy kawałki kurczaka i już bez przykrycia wkładamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy całość jeszcze około 30 minut – do zarumienienia nóżek.
Kurczak w marynacie keczupowej pieczony na warzywach gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz