MAKATKA

poniedziałek, 20 maja 2024

Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty, marchewki i szczypiorku okraszona dużą ilością koperku, polana prostym sosem winegret. Doskonały dodatek do dań obiadowych lub grillowych.

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty ( 30 dkg po poszatkowaniu)
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • garść pokrojonego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku

sos:

  • 4 łyżki oleju (rzepakowy lub słonecznikowy)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Kapustę obieramy z wierzchnich, bardzo zielonych liści i szatkujemy drobno. Przekładamy do miski, lekko solimy i morzymy (wyciskamy rękami, aby trochę puściła sok i zmiękła). Do tak przygotowanej kapusty dodajemy startą na grubych oczkach marchew i jabłko obrane ze skórki szczypiorek. Na koniec wrzucamy posiekany koperek.



Sok z wyciśniętej cytryny łączymy z solą (z jej ilością nie przesadzamy, bo użyliśmy już trochę soli do morzenia kapusty), cukrem i pieprzem, mieszamy. Następnie wlewamy olej i całość dobrze łączymy. Takim sosem polewamy kapustę.

Prosta i smaczna surówka z młodej kapusty gotowa!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz