MAKATKA

poniedziałek, 20 maja 2024

Papryczki nadziewane fetą -domowe antipasti

Papryczki nadziewane fetą -domowe antipasti

Prosta przekąska, czyli małe papryczki padron nadziewane kremową fetą przyprawioną czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Papryczki nadziewane zatopione w aromatycznej oliwie to doskonałe co nieco na zaostrzenie apetytu. Sprawdzają się na imprezach czy grillu. Domowej roboty zawsze świeże i smaczne.

Składniki:

  • 200 g zielonych papryczek padron
  • 200 g sera miękkiego typu feta
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 1,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1,5 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 słoiczki 0,3 l

Sposób wykonania:

Papryczki myjemy, odcinamy końcówki i oczyszczamy z nasion.



Do rondelka wlewamy litr wody i doprowadzamy ją do wrzenia. Dodajemy 3 łyżki cukru i łyżeczkę soli, mieszamy. Wrzucamy na gotującą się zaprawę papryczki i gotujemy je 1-2 minuty. Wyłączamy ogień, wlewamy łyżkę octu. W takiej zalewie trzymamy papryczki jeszcze chwilę. Następnie odcedzamy je i studzimy.



Ser typu feta wykładamy na talerz, dodajemy zmiażdżony czosnek (2 ząbki), łyżeczkę ziół prowansalskich, łyżkę oliwy z oliwek i mieszamy całość. Jeśli ser jest bardzo gęsty dodajemy śmietanę. Ser musi mieć taką konsystencję, żeby można było go nałożyć do worka cukierniczego lub foliowego i wyciskać do papryczek.



Do półtorej szklanki oliwy dodajemy dwa zmiażdżone ząbki czosnku, łyżeczkę ziół prowansalskich i łyżeczkę octu ryżowego. Mieszamy.

Papryczki napełniamy serem. Najwygodniej robić to przy pomocy worka cukierniczego lub foliowego. Wypełnione papryczki układamy w słoiczkach i zalewamy oliwą. Zakręcamy wieczka, wkładamy do lodówki. Następnego dnia, gdy się dobrze przegryzą są gotowe do jedzenia.



Papryczki nadziewane fetą -domowe antipasti gotowe!



Nasze rady:

Oliwę z oliwek możemy zastąpić olejem rzepakowym lub słonecznikowym.

Zamiast octu ryżowego możemy dodać do zaprawy i zalewy ocet winny lub spirytusowy, ale ten ostatni jest mocniejszy, dlatego dajemy go nieco mniej.

Ser typu fet możemy zastąpić serkiem śmietankowym, należy go trochę posolić, ponieważ w odróżnieniu od fety nie jest słony.

 

2 komentarze:

  1. Czy takie apteczki można pasteryzowac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy papryczek nie pasteryzowałam, robię zawsze taką ilość, którą zjada się w ciągu miesiąca (czasami szybciej). Osobiście nie polecam pasteryzować, ponieważ nie wiem jak zachowa się feta w trakcie podgrzewania.

      Usuń