Biszkopt z gorącą czekoladą
Biszkopt mocno czekoladowy . Doskonały jako baza do tortów i ciast. Po upieczeniu i przestudzeniu można go od razu kroić i przekładać kremami. Jest tak wilgotny, że nie trzeba go nasączać.
Składniki:
forma 20 cm, składniki w temperaturze pokojowej
- 180 g mąki pszennej tortowej
- 40 g kakao
- 8 g proszku do pieczenia
- 4 średnie jaja M
- szczypta soli
- 8 g cukru wanilinowego
- 150 g cukru
- 180 ml mleka
- 50 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady ( 50 – 60 % kakao)
Suche składniki – mąkę, kakao i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, mieszamy do połączenia i odkładamy na bok. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 °C, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Mleko podgrzewamy w rondelku, roztapiamy w nim masło i czekoladę. Jaja całe ze szczyptą soli i cukrem wanilinowym ubijamy mikserem do uzyskania lekkiej piany. Na tym etapie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy całość 3 – 4 minuty, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Teraz gorącą masę czekoladową wlewamy cienką stróżką do do masy jajecznej i miksujemy tylko do połączenia obu mas. Następnie przesiewamy suche składniki i mieszamy mikserem krótko, ale dokładnie. Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia na dnie i po bokach.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40 min (do suchego patyczka). Nie przeciągamy ciasta w piecu, bo będzie suche. Biszkopt ma smakować jak brownie. Można go od razu po wystudzeniu kroić na blaty. Z tych proporcji wychodzą cztery blaty- biszkopt wyrósł na wysokość 6 cm.
Wyśmienity biszkopt czekoladowy gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz