Dżem truskawkowy
Domowy dżem truskawkowy lubią i dzieci, i dorośli. Nie ma chyba lepszego dodatku do słodkich bułek, naleśników, racuszków i ciast Dżem truskawkowy smakuje szczególnie zimą, gdy wspominamy minione lato. A jeszcze lepiej, gdy jest to dżem domowej roboty.
Składniki:
- 2,5 kg truskawek
- 1,5 kg cukru
- 1 cytryna
- 1 żelfix 2:1
Sposób wykonania:
Owoce myjemy i oczyszczamy z szypułek. Następnie kroimy na ćwiartki większe truskawki, na połówki mniejsze owoce. Wrzucamy pokrojone truskawki do garnka pięciolitrowego z grubym dnem, dodajemy cukier oraz sok z cytryny.
W tym czasie przygotowujemy 2 litrowe słoiki i 4-5 półlitrowych lub 7-8 mniejszych (od dżemu). Słoiki i nakrętki myjemy i wyparzamy. Kiedy truskawki będą gotowe, odlewamy przez sitko do drugiego garnka syrop, który wytworzyły gotowane owoce. Syrop podgrzewamy, przelewamy do litrowych słoików. Zamykamy i odwracamy do góry dnem. Mamy gratisowo 2 litry pysznego soku truskawkowego do spiżarni.
Dżem gotujemy dalej jeszcze około 15 minut, dodając do niego uprzednio żelfix 2:1. Gorący dżem przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i tak, jak sok odwracamy do góry dnem do czasu, aż wystygną.
Dżem truskawkowy własnej roboty gotowy!
Nasze rady:
Zastosowanie żelfixu znacznie skraca czas przygotowywania dżemu. Dzięki temu owoce nie rozpadają się całkowicie i dżem jest smaczniejszy.
Dodatek cytryny podnosi walory smakowe dżemu oraz utrwala piękny kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz