Szybka sałatka z sałaty rzymskiej
Sałatka z sałaty rzymskiej z warzywami polana ziołowo-musztardowym sosem winegret. Doskonały dodatek do dań obiadowych lub kolacji.
Składniki:
- 2 główki sałaty rzymskiej
- szklanka pomidorków koktajlowych
- 1 papryka-kolor dowolny
- 1 cebula czerwona
- 2 ogórki gruntowe
sos:
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
- łyżeczka musztardy stołowej
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Najpierw robimy sos do sałatki.
Do słoiczka typu twist dajemy oliwę, musztardę, ocet balsamiczny oraz wsypujemy przyprawy. Czosnek miażdżymy i również wrzucamy do słoiczka. Następnie zakręcamy słoik i dokładnie potrząsamy nim, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowany sos do sałatki wkładamy do lodówki.
Sałatę rzymską rozdrabniamy i przekładamy do miski. Pomidorki przekrawamy na pół, paprykę kroimy w paseczki, cebulę w piórka, ogórki razem ze skórką w plasterki. Warzywa polewamy sosem i mieszamy tuż przed wydaniem na stół.
Szybka sałatka z sałaty rzymskiej gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz