MAKATKA

środa, 22 maja 2024

Kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce

Kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce

Delikatne kotleciki z piersi kurczaka w panierce z bułki tartej i płatków kukurydzianych. Kotlety wychodzą chrupiące, rumiane z wierzchu, miękkie i soczyste w środku

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3/4 szklanki płatków kukurydzianych
  • sól, pieprz, czerwona papryka do smaku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła

Sposób przyrządzenia:

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w poprzek na paski dwu-centymetrowe. Każdy pasek rozbijamy lekko dłonią i oprószamy przyprawami. W jednej miseczce roztrzepujemy jajka, lekko je solimy. W drugiej mieszamy bułkę tartą z rozgniecionymi w rękach płatkami. 



Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kotlety maczamy w jajku, obtaczamy w panierce. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy kotlety na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Kiedy kotlety zarumienią się z drugiej strony, przykrywamy patelnię pokrywką i trzymamy pod przykryciem 2-3 minuty. Dzięki temu zabiegowi kotlety będą pulchne i soczyste w środku.

Delikatne kotlety z piersi kurczaka w kukurydzianej panierce gotowe!



 

2 komentarze:

  1. A gdzie na zdjęciu przepiękny wałek :( ??? Pozdrawiam - Leszek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, chwilowo wyszedł:) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń