Kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka w panierce z bułki tartej i płatków kukurydzianych. Kotlety wychodzą chrupiące, rumiane z wierzchu, miękkie i soczyste w środku
Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 3/4 szklanki płatków kukurydzianych
- sól, pieprz, czerwona papryka do smaku
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w poprzek na paski dwu-centymetrowe. Każdy pasek rozbijamy lekko dłonią i oprószamy przyprawami. W jednej miseczce roztrzepujemy jajka, lekko je solimy. W drugiej mieszamy bułkę tartą z rozgniecionymi w rękach płatkami.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kotlety maczamy w jajku, obtaczamy w panierce. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy kotlety na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Kiedy kotlety zarumienią się z drugiej strony, przykrywamy patelnię pokrywką i trzymamy pod przykryciem 2-3 minuty. Dzięki temu zabiegowi kotlety będą pulchne i soczyste w środku.
Delikatne kotlety z piersi kurczaka w kukurydzianej panierce gotowe!
A gdzie na zdjęciu przepiękny wałek :( ??? Pozdrawiam - Leszek
OdpowiedzUsuńNie wiem, chwilowo wyszedł:) Pozdrawiam serdecznie!
Usuń