MAKATKA

środa, 22 maja 2024

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Pieczywo delikatne, bez polepszaczy, proste do upieczenia.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 400 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

dodatkowo:

  • 1 żółtko do posmarowania wierzchu chleba + płatki do posypania chleba

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki ciasta w temperaturze pokojowej.

Keksówka 25x12 cm wyłożona papierem do pieczenia.

Robimy rozczyn.

Do dużej miski wlewamy 100 ml ciepłej wody ( temp. do 30 °C), wsypujemy drożdże, cukier i dwie łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, aby rozczyn trochę ruszył.



Do rozczynu dodajemy pozostałe składniki: 300 ml wody, mąkę, sól, olej i płatki owsiane (mąkę przesiewamy przez sitko). Łączymy je najpierw łyżką, potem wyrabiamy ciasto ręcznie do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk, przekładamy na blat i wyrabiamy jeszcze trochę podsypując mąką niezbyt obficie. Dobrze wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.



Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką i "przebijamy", czyli chwilę wyrabiamy. Formujemy wałek wielkości foremki, przekładamy go do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Przykrywamy ściereczką, odkładamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut. Ciasto ma wyrosnąć do brzegów foremki.



 Wyrośnięty chleb nacinamy na środku dosyć głęboko, smarujemy żółtkiem rozbełtanym z łyżką wody i posypujemy odrobiną płatków owsianych. Chleb będzie po upieczeniu miał chrupiącą i lśniącą skórkę. Wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 45 minut.



Chleb pszenny z płatkami owsianymi gotowy!



Nasze rady:

Wszystkie użyte do ciasta składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Woda do rozczynu nie może być zbyt ciepła (odpowiednia temp. do 30 °C).

Rozczyn i ciasto idealnie wyrośnie w temp. 25-30 °C.

Cukier w rozczynie jest obowiązkowy, bo jest pożywką dla drożdży, bez niego nie wyrosną. Ciasto nie może stać w przeciągu, jeśli nie mamy odpowiedniego miejsca możemy je umieścić na czas wyrastania w piekarniku nagrzanym do 30 °C. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz