MAKATKA

czwartek, 23 maja 2024

Kofta kebab z bazlamą

Kofta kebab z bazlamą

Kofta to po prostu kotlet-w Turcji bardzo popularne danie. Robią ich około 300 rodzajów, z różnych mięs, po za oczywiście wieprzowymi, które z kolei my Polacy uwielbiamy.

Najbardziej popularne są kofty wołowe, baranie i jagnięce, często przyrządzane na grillu.

My zrobimy kofty wołowe na patelni grillowej. Podamy je z pysznymi sosami orientalnymi i chlebkiem tureckim bazlama pieczonym na patelni. Będzie wspaniała turecka uczta!

Składniki na kofty:

  • 500 g mięsa wołowego mielonego
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej, najlepiej wędzonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 3-4 łyżki oleju
  • 10 patyczków do szaszłyków

Składniki na sosy:

sos czosnkowy:

  • 2 łyżeczki gęstego jogurtu
  • 3 łyżeczki majonezu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

sos jogurtowy:

  • 4 łyżeczki gęstego jogurtu
  • szczypta soli
  • szczypta papryki ostrej mielonej
  • łyżeczka posiekanej pietruszki

Sposób przyrządzenia:

Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie, nie będą się paliły na patelni.



Paprykę, cebulę i natkę kroimy drobno i trochę siekamy, wrzucamy do miski z mięsem, wsypujemy przyprawy oraz 2 łyżki oleju. Masę mięsną dobrze wyrabiamy, tak aby była zwarta. Formujemy 5 wałeczków, które nawlekamy na dwa patyczki każdy i formujemy kofty. Maczamy dłonie w wodzie, aby lepiej nam się formowały. Kofty mają być płaskie. Układamy je na talerzu i wkładamy do lodówki. W tym czasie zrobimy ciasto na bazlamę i sosy.



Przepis na chlebek balzama prezentujemy w dziale pieczywa.


Składniki sosów łączymy ze sobą, mieszamy i przekładamy do miseczek, wkładamy na chwilę do lodówki.

Na patelni grillowej rozgrzewamy 2 łyżki oleju i układamy kofty, smażymy z obu stron do przyrumienienia. Gotowe kofty wykładamy na talerze na balzamach. Obok kładziemy sosy i ulubioną sałatkę. Proponujemy sałatkę w stylu śródziemnomorskim.



Kofta kebab z balzamą gotowa!



Przepis wydaje się długi i skomplikowany, ale tak naprawdę kotlety przygotowuje się około 15 minut i smaży 10-15 minut. W tym czasie smaży się chlebki, na które ciasto wyrabia się 10 minut. Sałatka też nie wymaga dużo wysiłku i czasu, a mamy pyszny obiad, trochę inny niż zawsze.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz