Bazlama to proste chlebki pieczone na patelni. Ciasto wyrabia się szybko, ponieważ spulchnia się je proszkiem do pieczenia. Pomija się długi proces wyrastania, jak przy chlebkach drożdżowych. Bazlama jest puszysta i miękka, można ją jeść jako samodzielne danie lub w towarzystwie kotletów, sałatek, serów i zimnych sosów. Jest nieco grubsza od podpłomyków, w smaku podobna do pity.
Składniki:
na 4 bazlamy 20 centymetrowe
- 3 szklanki mąki typ500
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki jogurtu lub kwaśnej śmietany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki roztopionego masła
- łyżka posiekanej pietruszki
Dwie i pół szklanki mąki przesiewamy do miski, Wrzucamy do niej resztę składników i wyrabiamy ciasto. Ciasto jest dość luźne!
Wyrabiamy je tylko do połączenia składników. Formujemy kulę, posypujemy ją odrobiną mąki i przykrywamy ściereczką, aby nie obsychała.
Rozgrzewamy patelnię z pokrywką na średnim ogniu. Ciasto dzielimy na 4 części i formujemy kule, które po kolei wałkujemy na niezbyt cienkie placki, podsypując obficie mąką.
Kolejno kładziemy je na suchej, gorącej patelni, przykrywamy pokrywką i pieczemy z obu stron. Upieczone chlebki smarujemy z jednej strony roztopionym masłem z pietruszką.
Bazlamy gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz