Turecki chlebek z patelni -bazlama
Bazlama to proste chlebki pieczone na patelni. Ciasto wyrabia się szybko, ponieważ spulchnia się je proszkiem do pieczenia. Pomija się długi proces wyrastania, jak przy chlebkach drożdżowych. Bazlama jest puszysta i miękka, można ją jeść jako samodzielne danie lub w towarzystwie kotletów, sałatek, serów i zimnych sosów. Jest nieco grubsza od podpłomyków, w smaku podobna do pity.
Składniki:
na 4 bazlamy 20 centymetrowe
- 3 szklanki mąki typ500
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki jogurtu lub kwaśnej śmietany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki roztopionego masła
- łyżka posiekanej pietruszki
Dwie i pół szklanki mąki przesiewamy do miski, Wrzucamy do niej resztę składników i wyrabiamy ciasto. Ciasto jest dość luźne!
Wyrabiamy je tylko do połączenia składników. Formujemy kulę, posypujemy ją odrobiną mąki i przykrywamy ściereczką, aby nie obsychała.
Rozgrzewamy patelnię z pokrywką na średnim ogniu. Ciasto dzielimy na 4 części i formujemy kule, które po kolei wałkujemy na niezbyt cienkie placki, podsypując obficie mąką.
Kolejno kładziemy je na suchej, gorącej patelni, przykrywamy pokrywką i pieczemy z obu stron. Upieczone chlebki smarujemy z jednej strony roztopionym masłem z pietruszką.
Bazlamy gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz