MAKATKA

poniedziałek, 20 maja 2024

Zupa krem z zielonych szparagów

Zupa krem z zielonych szparagów

Zupa krem z zielonych szparagów z chrupiącym boczkiem jest delikatna i aromatyczna. W sezonie warto ją gotować, zwłaszcza że maju szparagi są dorodne i przewyborne.

Składniki:

  • 1 duży pęczek zielonych szparagów
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 4-5 plastrów boczku lub bekonu
  • kilka listków lubczyku
  • szklanka śmietany kwaśnej, gęstej 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Szparagi myjemy, odrywamy twarde końcówki i odkrawamy główki. Główki odkładamy na bok. Łykowate końcówki przekładamy do rondelka, zalewamy dwiema szklankami wody i wstawiamy na ogień. Gotujemy 15 minut od zagotowania i odcedzamy. Wodę z gotowania szparagów zachowujemy. Końcówki wyrzucamy.

W większym garnku roztapiamy masło i wrzucamy na nie pokrojoną w kostkę cebulę, którą podsmażamy do zeszklenia. Odłożone miękkie końcówki szparagów kroimy w krążki centymetrowe i dorzucamy do zeszklonej cebuli. Na sam koniec dodajemy posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy lubczyk (możemy zamiast lubczyku dać łyżkę maggi). Podsmażamy całość około 5 minut i zalewamy bulionem oraz odłożoną wodą z gotowania łykowatych końcówek szparagów.

 Gotujemy całość 15 minut, miksujemy blenderem na gładki krem. Wrzucamy odłożone główki szparagów, gotujemy jeszcze 5 minut zupę, aż zmiękną odłożone szparagi. Następnie śmietanę łączymy z mąką i odrobiną wody. Dolewamy do niej trochę gorącej zupy (hartujemy kwaśną śmietanę, aby się nie zwarzyła) i zagęszczamy nią zupę. Doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy ogień.

Na suchą i zimną patelnię kładziemy plastry bekonu lub boczku i podsmażamy na wolnym ogniu do przyrumienienia z obu stron.

Wlewamy na talerze gorącą zupę szparagową, kładziemy po plasterku chrupiącego boczku lub bekonu.

Zupa szparagowa z zielonych szparagów gotowa!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz