niedziela, 14 września 2025

Tarte buraki na zimę

Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do naszych ulubionych buraczków na ciepło, ale mogą też być bazą do ćwikły z chrzanem lub zupy – krem z buraczków. Przepis jest niesamowicie prosty i nie wymaga od nas żadnego doświadczenia i wiedzy.

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • 1/3 szklanki octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 6-7 0,5 litrowych słoików lub 8-9 mniejszych słoiczków od dżemu

Sposób przygotowania:

Buraki myjemy i układamy w dużym garnku. Zalewamy zimną wodą tak, aby przykryła je całkowicie.
Gotujemy buraki na średnim ogniu godzinę, licząc od zagotowania.




Następnie odcedzamy je z wrzątku i zalewamy zimną wodą, przestudzone obieramy. Obrane buraki ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach, na których zwykle trzemy ziemniaki na placki.
Do tak utartych buraczków dodajemy cukier, sól i ocet. Całość mieszamy. Odstawiamy na chwilę, aby puściły sok. Wkładamy buraki do słoików i ubijamy. Rozdzielamy po równo wytworzony sok. Dajemy do każdego słoika po jednej łyżce przegotowanej wody i zakręcamy je mocno.




Pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania wody.
Odstawiamy słoiki na ściereczkę do góry dnem i przykrywamy ręcznikiem.
Po ostygnięciu przekładamy do spiżarni.



Tak przygotowane buraki mogą stać bardzo długo w spiżarni.

Oto nasza propozycja buraczków na ciepło ze spiżarni:  

 


https://rajchelewa.blogspot.com/2025/09/buraczki-na-ciepo.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz