Buraczki na ciepło, na maśle, zabielane śmietaną, z odrobiną cukru i soku z cytryny to doskonały dodatek do mięs, szczególnie do kotletów mielonych. Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Jesienią, kiedy buraki są najsmaczniejsze warto robić częściej sałatki z buraków. Warto również zaprawić buraczki do słoików, zimą wyjąć je ze spiżarni i mamy błyskawiczny dodatek do obiadu.
- 4 duże lub 6 małych buraków ( ugotowanych do miękkości lub upieczonych w folii w piecu)
- 2 czubate łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18%
- łyżka płaska cukru
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Buraczki gotujemy lub pieczemy w piekarniku, zawinięte w folię. Zawsze w łupinie. W zależności od wielkości buraków czas pieczenia czy gotowania jest różny - od 40 do 50 minut. Sprawdzamy ich miękkość patyczkiem do szaszłyków, jeśli wbija się dosyć gładko buraki są miękkie. Możemy przygotować buraki dzień wcześniej i przechować je w lodówce.
Miękkie upieczone i wystudzone buraki obieramy i trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach, tak jak ziemniaki na placki.
Ugotowane najpierw odcedzamy z gorącej wody i zalewamy zimną. Po upływie pół godziny obieramy i trzemy tak samo jak pieczone.
W rondelku roztapiamy masło, wrzucamy starte buraki, lekko podsmażamy.
Niech trochę odparuje sok. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy. Na sam koniec wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Buraczki na ciepło gotowe!
Oto nasz przepis na buraczki do spiżarni, z których zrobimy błyskawiczna buraczki na ciepło:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz