Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z drobiu, z lanymi kluseczkami, zabielana słodką śmietanką.
Składniki:
- 2 l wywaru warzywno -drobiowego
- 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
- szklanka słodkiej śmietanki 30%
- czubata łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 1 – 2 łyżki maggi
- 2 jajka
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- łyżka lub dwie wody
Sposób przyrządzenia:
Nasz wywar zrobiłyśmy z dwóch nóżek i czterech skrzydełek kurczaka. Gotowałyśmy go 2 godziny z włoszczyzną i przyprawami jak do rosołu, czyli liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem.
Wywar
drobiowo – warzywny doprowadzamy do wrzenia, dodajemy koncentrat
pomidorowy, lekko mieszamy do rozpuszczenia koncentratu. Następnie
dodajemy cukier. Na końcu wlewamy śmietankę i przyprawiamy solą,
pieprzem oraz maggi.
Teraz przygotowujemy lane ciasto.
Bierzemy lejek (średniej wielkości) i lejemy
ciasto przez lejek na gotującą się zupę. Mieszamy zupę od czasu
do czasu (przeganiając kluski), robiąc miejsce dla lejących się
klusek.
Gotujemy zupę z kluseczkami jeszcze 2-3 minuty.
Zdejmujemy z ognia i posypujemy posiekaną
natką.
Nasze rady:
Lane kluski możemy gotować osobno w osolonym wrzątku lub lać bezpośrednio do zupy.
Pomidorowa to zupa kwaśna, dlatego dodajemy trochę cukru , aby zrównoważyć kwaskowy smak. Można zamiast cukru dodać zmiksowaną marchewkę z rosołu, która zagęści trochę zupę i ją dosłodzi.
Gospodynie, które robią zaprawy na zimę mogą użyć
własnych pomidorów, zupa będzie wówczas bardzo tradycyjna,
jak u babci.
Słodką śmietankę można zastąpić
ukwaszoną, ale koniecznie trzeba ją zahartować przed wlaniem
do zupy (pomidorowa będzie bardziej wyrazista).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz