Składniki:
Ciasto:
- 3 jajka L lub 4 M
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy (8 g)
- kilka kropelek aromatu pomarańczowego
- szczypta soli
- 500 -600 g śliwek (u nas węgierki) pozbawionych pestek
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
- 50 g masła
Sposób przyrządzenia:
Blaszka o wymiarach 28x18 cm wyłożona na dnie i po bokach papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzany do temperatury 180 °C.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Kruszonka:
Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i wyrabiamy ręką, aż powstaną okruszki. Następnie wstawiamy kruszonkę do lodówki na 15 minut.
Ciasto:
Do misy miksera wrzucamy mokre składniki – jajka, szczyptę soli i oba cukry. Miksujemy wszystko aż masa napuszy się i zbieleje (3-4 minuty). Do tak ubitej masy wlewamy olej i jogurt oraz aromat pomarańczowy. Krótko miksujemy.
Do nich przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy tylko do połączenia składników.
Ciasto przekładamy na blaszkę, wyrównujemy. Na wierzchu układamy śliwki pokrojone na połówki, lekko je wciskamy w ciasto, następnie posypujemy owoce kruszonką i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w temp. 180 °C ok. 50 min. (do suchego patyczka), na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz