Sałata lodowa w śmietanie
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przyprawiamy tradycyjnie na słodko, lekko zakwaszamy ją cytryną. Sałatę wybrałyśmy chrupiącą -lodową i młodą, wiosenną, chociaż dawniej, nasze babcie używały sałatę masłową, delikatniejszą i miękką.
Składniki:
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 200 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- szczypta soli
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób wykonania:
Sałatę lodową umytą i osuszoną, rwiemy na mniejsze kawałki i dajemy do miski.
Śmietanę doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny. Łączymy składniki sosu i polewamy nim sałatę. Delikatnie całość mieszamy.
Od razu po przygotowaniu podajemy na stół.
Sałata lodowa w śmietanie gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz