Sałatka z młodej sałaty lodowej
Młoda sałata lodowa jest niezwykle krucha, chrupiąca, delikatna i pełna smaku. Pojawia się w naszych ogrodach już w maju i czerwcu. Możemy ją kupić na straganie lub wychodować we własnym ogródku. Sałatka z niej jest przepyszna. Sałata lodowa kupowana zimą w sklepach to nie to samo warzywo, raczej z nazwy przypomina młodą, świeżą sałatę lodową.
Składniki:
- 4-5 liści sałaty lodowej
- 1/2 żółtej papryki
- 2-3 ogórki średniej wielkości
- 1 duży pomidor
- pół pęczka drobnego szczypiorku
- kilka listków lubczyku
Sos:
- 2 łyżki majonezy
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- sól i pieprz do smaku
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
Sałatę myjemy i osuszamy. Rwiemy na mniejsze cząstki, przekładamy do miski.
Obraną i oczyszczoną z nasion i białego miąższu paprykę kroimy w paseczki.
Ogórki obrane ze skórki w półplasterki.
Pomidora kroimy w cząstki.
Szczypior i lubczyk drobno siekamy.
Wszystkie warzywa przekładamy do sałaty, mieszamy.
Składniki sosu dajemy do szklanki i dokładnie rozbijamy rózgą. Sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem na stół.
Sałatka z młodej sałaty lodowej gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz