MAKATKA

czwartek, 16 maja 2024

Sałatka z młodej sałaty lodowej

Sałatka z młodej sałaty lodowej

Młoda sałata lodowa jest niezwykle krucha, chrupiąca, delikatna i pełna smaku. Pojawia się w naszych ogrodach już w maju i czerwcu. Możemy ją kupić na straganie lub wychodować we własnym ogródku. Sałatka z niej jest przepyszna. Sałata lodowa kupowana zimą w sklepach to nie to samo warzywo, raczej z nazwy przypomina młodą, świeżą sałatę lodową.

Składniki:

  • 4-5 liści sałaty lodowej
  • 1/2 żółtej papryki
  • 2-3 ogórki średniej wielkości
  • 1 duży pomidor
  • pół pęczka drobnego szczypiorku
  • kilka listków lubczyku

Sos:

  • 2 łyżki majonezy
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Sałatę myjemy i osuszamy. Rwiemy na mniejsze cząstki, przekładamy do miski.



Obraną i oczyszczoną z nasion i białego miąższu paprykę kroimy w paseczki.

Ogórki obrane ze skórki w półplasterki.

Pomidora kroimy w cząstki.

Szczypior i lubczyk drobno siekamy.

Wszystkie warzywa przekładamy do sałaty, mieszamy.

Składniki sosu dajemy do szklanki i dokładnie rozbijamy rózgą. Sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem na stół.

Sałatka z młodej sałaty lodowej gotowa!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz