poniedziałek, 8 kwietnia 2024

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

W naszym domu to zupa niemal kultowa, przyprawiana na słodko – kwaśno, zawsze na kawałku wieprzowiny i koniecznie zabielana kwaśną śmietaną. Jest tak gęsta i treściwa, że może służyć za danie jednogarnkowe. Jedna z najlepszych zup gotowanych przez naszą babcię Ksenię.

Składniki na garnek 5 l:

  • 80-90 dkg golonki
  • włoszczyzna (2-3 marchewki, 1 seler, por, cebula w łupince)
  • 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego
  • ćwiartka małej kapusty białej
  • 2 średnie buraki
  • 1 szklanka fasoli białej
  • 5 dużych ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub szklanka gęstego soku z pomidorów
  • sok z jednej cytryny lub 2 łyżki octu spirytusowego
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 czubate łyżki mąki
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • 2 łyżki maggi lub lubczyku

Sposób wykonania:

Do garnka 5 l dajemy umyte mięso i obraną włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy zimną wodą, ok. 3 l i wstawiamy na ogień. Wywar powinien gotować się około dwóch godzin (aż golonka będzie miękka).



 Po godzinie przyprawiamy wywar łyżką soli. Równocześnie w drugim garnku gotujemy buraki całe, nie obrane ( można je upiec w piekarniku dzień wcześniej). W trzecim garnku gotujemy fasolę, aż będzie miękka. Fasolę należy opłukać, zamoczyć kilka godzin wcześniej i potem w tej samej wodzie, w której się moczyła gotować.



Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę (niezbyt drobną), kapustę szatkujemy. Buraczki ugotowane i obrane trzemy na tarce o grubych oczkach. Gotowy wywar przecedzamy i wrzucamy do niego ziemniaki, kapustę i fasolę razem z wodą, w której się gotowała. Całość gotujemy do miękkości, jeszcze 15 – 20 minut. Mięso z wywaru kroimy lub szarpiemy na kawałki a marchewkę trzemy tak jak buraczki.

Teraz wrzucamy buraki, marchew i mięso do barszczu. Dodajemy koncentrat pomidorowy i zmiażdżony czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i cytryną lub octem do smaku. Dodajemy maggi lub posiekany lubczyk. Mąkę łączymy ze śmietaną, hartujemy odrobiną gorącej zupy i zaciągamy zupę. Zdejmujemy barszcz z ognia i posypujemy obficie posiekanym koperkiem.

Barszcz ukraiński gotowy!



Nasze rady:

Nigdy nie wlewamy kwaśnej śmietany do gorącej zupy bo się zwarzy. Najpierw wlewamy trochę gorącej zupy do kubka ze śmietaną, mieszamy i powoli łączymy z zupą.

Babcia Ksenia na sam koniec dodawała do barszczu 2 łyżki masła i to masło niesamowicie podbijało jego smak.

Buraczki do barszczu możemy dodać gotowe ze słoika, ale wiórki tarte na tarce o grubych oczkach.

 

niedziela, 7 kwietnia 2024

Pałki kurczaka z patelni

Pałki kurczaka z patelni

Proponujemy szybki obiad z pałek drobiowych, duszonych na patelni w cebuli, czosnku i przyprawach. Mięso jest soczyste, aromatyczne i kruche. Prosty pomysł na obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 6-8 pałek z kurczaka
  • szklanka wody
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oleju

marynata:

  • 1 łyżka maggi
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki oleju,
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, czerwona papryka

Sposób przygotowania:

Udka myjemy, osuszamy, nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, można na całą noc. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy olej . Na gorącym tłuszczu obsmażamy na rumiano z obu stron pałki z kurczaka, dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy aż cebula się zarumieni i wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek. Chwilę podsmażamy całość. 



Następnie podlewamy pałki wodą oraz pozostałą marynatą i przykrywamy pokrywą. Dusimy mięso około 30 minut. Kiedy będzie już miękkie dodajemy łyżkę masła. Zagęszczamy w ten sposób sos, podgrzewając udka na odkrytej już patelni około 5 minut. Na koniec przyprawiamy go jeszcze ewentualnie maggi.

Pałki z kurczaka w pysznym sosie własnym gotowe!



 

Lane kluski

Lane kluski

Lane kluski naszej babci Zosi. Doskonały dodatek do rosołu czy pomidorowej. U naszej babci jadało się często zupy mleczne z lanymi kluskami. Pyszne wspomnienie dzieciństwa!

Składniki:

  • 2 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • łyżka wody
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta kurkumy
  • szczypta soli

Sposób przyrządzenia:

Do małego garnuszka wbijamy dwa jajka i wsypujemy mąkę. Dobrze mieszamy jajka z mąką łyżką lub ubijamy mikserem, aż zrobi się jednolite, lejące ciasto. Jeśli będzie za gęste dodajemy trochę wody, jeśli za rzadkie mąkę. Ciasto ma się lać wolno, grubym strumieniem. Na koniec dodajemy sodę i kurkumę. Mieszamy. Wstawiamy w garnku wodę, doprowadzamy ją do wrzenia i solimy. Bierzemy lejek( średniej wielkości ) i lejemy ciasto przez lejek na gotującą się wodę, mieszając wodę od czasu do czasu( przeganiając kluski ), aby się nie sklejały.




   Gotujemy kluseczki jeszcze 2-3 minuty i przecedzamy przez sitko.

Lane kluski gotowe!



Nasze rady:

Kurkumę dodajemy, gdy żółtka są blade. Kluski będą miały ładny kolor.

Sody nie musimy dodawać, ale dzięki niej kluski są bardzo puszyste i mięciutkie.

 

Delikatna zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Delikatna zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z drobiu, zabielana słodką śmietanką i z lanymi kluseczkami.

   Składniki:

  • 2 l wywaru warzywno -drobiowego
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • posiekany koperek - garść
  • szklanka słodkiej śmietanki 30%
  • czubata łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka maggi
   lane kluski:
  • 2 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • łyżka lub dwie wody

   Sposób przyrządzenia:

Wywar drobiowo – warzywny doprowadzamy do wrzenia, dodajemy koncentrat pomidorowy, lekko mieszamy do rozpuszczenia koncentratu. Następnie dodajemy cukier. Na końcu wlewamy śmietankę i przyprawiamy solą i pieprzem.



   Teraz przygotowujemy lane ciasto.

Do małego garnuszka wbijamy dwa jajka i wsypujemy mąkę. Dobrze mieszamy jajka z mąką łyżką lub ubijamy mikserem, aż zrobi się jednolite, lejące ciasto. Jeśli będzie za gęste dodajemy trochę wody, jeśli za rzadkie mąkę. Ciasto ma się lać wolno, grubym strumieniem. 
  Bierzemy lejek( średniej wielkości ) i lejemy ciasto przez lejek na gotującą się zupę, mieszając zupę od czasu do czasu( przeganiając kluski ), robiąc miejsce dla lejących się klusek.
   Gotujemy zupę z kluseczkami jeszcze 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia i posypujemy posiekanym koperkiem.

Delikatna zupa pomidorowa z lanymi kluskami gotowa!



 Nasze rady:

Lane kluski możemy gotować osobno w osolonym wrzątku lub lać bezpośrednio do zupy.



  Pomidorowa to zupa kwaśna, dlatego dodajemy trochę cukru , aby zrównoważyć kwaskowy smak. Można zamiast cukru dodać zmiksowaną marchewkę z rosołu, która zagęści trochę zupę i ją dosłodzi.
Gospodynie, które robią zaprawy na zimę mogą użyć własnych pomidorów, zupa będzie wówczas bardzo tradycyjna, jak u babci.
   Słodką śmietankę można zastąpić ukwaszoną, ale koniecznie trzeba ją zahartować przed wlaniem do zupy( pomidorowa będzie bardziej wyrazista ).

Ciasto migdałowe na petitkach

Ciasto migdałowe na petitkach

Proste, pyszne ciasto budyniowe o migdałowym smaku, na ciasteczkach petit beurre, polane czekoladą i posypane płatkami migdałowymi. Delicje w sam raz na podwieczorek.

Składniki:

krem budyniowy:

  • 200 g masła 82%
  • 2 budynie bez cukru waniliowe lub śmietankowe
  • 600 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • aromat migdałowy -kilka kropel

dodatkowo:

  • 30 ciasteczek kakaowych petit beurre
  • 100 g czekolady gorzkiej 60%
  • 3-4 łyżki śmietanki lub mleka
  • 3/4 szklanki uprażonych płatków migdałowych

Sposób wykonania:

Najpierw robimy krem budyniowy.

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na ogień umiarkowany. Resztę mleka łączymy z budyniami i cukrem. Dobrze mieszamy.

Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej.



 Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!

Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo. Na koniec dodajemy aromat migdałowy ( 1/2 łyżeczki).



Składamy ciasto.

Na dnie blaszki (u nas kwadratowa o boku 20 cm) układamy warstwę ciastek, na niej połowę kremu i ciasteczka. Następnie układamy pozostałą warstwę kremu i ciasteczka na wierzchu. Ciasto wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.



Przygotowujemy polewę.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. Wylewamy polewę na wierzch ciasta i jeszcze miękką posypujemy równomiernie uprażonymi płatkami migdałowymi.

Pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia gotowe!



 

sobota, 6 kwietnia 2024

Ciasto krople kokosowe


Ciasto krople kokosowe jest bardzo smaczne i efektowne. Nie jest trudne do upieczenia. Zawsze się udaje. Składa się z ciasta babkowego, kulek serowych wymieszanych z kokosem i błyskawicznego kremu śmietanowego.

Składniki:

krople kokosowe:

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1 małe jajko
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 70 g cukru
  • 200 g wiórków kokosowych

ciasto:

  • 4 jajka M
  • szczypta soli
  • 150 g miękkiego masła (nie roztopionego)
  • 150 g cukru
  • 100 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 300 g mąki
  • 7 g proszku do pieczenia
  • 20 g kakao
  • 20 ml mleka

warstwa kremu:

  • 200 ml kremówki 30%
  • 250 g sera mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 20 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki kakao do posypania wierzchu ciasta

Sposób wykonania:

Krople kokosowe.

Twaróg, oba cukry i jajko przekładamy do miski i rozbijamy blenderem na gładką masę.



Łączymy masę twarogową z wiórkami kokosowymi. Formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układamy na deseczce i wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny.



Ciasto.

Formę 24x24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C (góra-dół bez termoobiegu).

Do misy miksera dajemy jajka, sól i oba cukry. Ubijamy całość 3-4 minuty, aż masa zbieleje i podwoi objętość. W osobnej misce rozbijamy na puch miękkie masło. Dodajemy je po łyżce do masy jajecznej. Następnie dokładamy śmietanę i sok z cytryny.

Do tak ubitej masy dodajemy partiami mąkę i proszek do pieczenia -wymieszane i przesiane przez sitko. Krótko mieszamy, tylko do połączenia składników. 2/3 ciasta przekładamy do formy. Wygładzamy wierzch.

Resztę ciasta łączymy z kakao i mlekiem i wykładamy ostrożnie na jasne ciasto, tak aby się nie mieszały. Można to zrobić za pomocą worka cukierniczego. Wygładzamy ciasto czekoladowe.



 Wciskamy w ciasto kulki kokosowo -serowe.



Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 30-35 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto studzimy całkowicie.



Warstwa kremu.

Wszystkie składniki kremu oprócz wiórków kokosowych przekładamy do misy miksera (kremówka i ser muszą być doskonale schłodzone). Ubijamy krem na wysokich obrotach 3-4 minuty, aż dobrze zgęstnieje. Dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość łyżką i wykładamy na zimne ciasto. Robimy wzorek na wierzchu. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem na stół posypujemy ciasto kakao.



Ciasto krople kokosowe gotowe!



Nasze rady:

Ciasto można upiec dzień wcześniej, a krem ubić 2-3 godziny przed podaniem go na stół.

Jeśli lubimy bardzo wilgotne ciasta możemy je nasączyć mlekiem lub wodą z cytryną, uprzednio nakłuwając wykałaczką.

Ciasto można upiec w formie 28x18 cm albo w kształcie tortu w formie 26 cm.

 

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

To jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej – rodzaj gęstego, treściwego gulaszu z fasolą. Potrawa bardzo tradycyjna i uwielbiana w naszym domu.

Składniki:

  • 1/2 kg fasoli „piękny Jaś”
  • 2 marchewki
  • 1/2 l bulionu
  • 30 dkg boczku wędzonego
  • 3 kiełbasy podwędzane (chłopska lub jałowcowa)
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka maggi
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • płaska łyżka mąki

Sposób przyrządzenia:

Fasolę przebieramy, płuczemy, zalewamy wodą (5 cm ponad ziarna) i odstawiamy do namoczenia na około 10 godzin (najlepiej na noc).



 Na drugi dzień gotujemy fasolę w wodzie, w której się moczyła około 1,5 godziny (na małym ogniu) w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po godzinie gotowania dodajemy do fasoli pokrojoną w kostkę marchew i dolewamy bulion.

Na patelni wysmażamy na smalcu boczek pokrojony w drobną kostkę. Dorzucamy do niego kiełbasę pokrojona w półplasterki i cebulę poszatkowaną. Całość smażymy do zeszklenia cebuli. Przekładamy do ugotowanej fasoli.



Dajemy do fasoli koncentrat pomidorowy i przyprawy: cukier, pieprz, majeranek, który rozcieramy w dłoniach przed wrzuceniem do garnka, maggi i ewentualnie odrobinę soli ( pamiętajmy, że fasolę już soliliśmy i bulion też był przyprawiany).



Na koniec śmietanę łączymy z mąką i odrobiną wody, hartujemy gorącym płynem z fasoli i zagęszczamy fasolkę.

Fasolka po bretońsku gotowa!



 

Sałatka rzodkiewkowa z kabanosem

Sałatka rzodkiewkowa z kabanosem

Lekko ostra i mocno chrupiąca sałatka z jajkiem, rzodkiewką i kabanosem polana sosem majonezowym o czosnkowym smaku. Można ją podać na śniadanie lub kolację. Jest kolorowa, sycąca i bardzo wiosenna.

Składniki:

  • 1 ogórek długi
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 7-8 rzodkiewek
  • 2 kabanosy
  • 1 cebula
  • puszka kukurydzy konserwowej

sos:

  • 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Rzodkiewki kroimy w plasterki, które przekrawamy na ćwiartki.

Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Tak samo kroimy cebulę oraz seler naciowy.

Jajka możemy pokroić w nieco grubszą kostkę. Kabanosa w półcentymetrowe kawałki.

Pokrojone składniki sałatki przekładamy do miski razem z osączoną z zalewy kukurydzą. Przyprawiamy sałatkę pieprzem i solą do smaku.



Majonez , śmietanę lub jogurt łączymy ze zmiażdżonym czosnkiem, dokładnie mieszamy i przekładamy do miski z warzywami. Całość mieszamy i wkładamy do lodówki , aby sałatka się schłodziła.

Sałatka rzodkiewkowa z kabanosem gotowa!



 

Roladki z kurczaka nadziewane kukurydzą

Roladki z kurczaka nadziewane kukurydzą

Delikatne piersi z kurczaka z nadzieniem pietruszkowo-kukurydzianym, duszone w sosie własnym. Danie, które można zaserwować na niedzielny obiad. Smacznie , lekko i kolorowo.

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • pęczek pietruszki
  • 1 szklanka kukurydzy z puszki
  • 10 dkg sera żółtego
  • ok. 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka do obtaczania roladek
  • szklanka bulionu lub wody z 2 łyżkami maggi
  • czubata łyżka masła
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego

Sposób wykonania:

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na dwie części. Rozkładamy na desce do krojenia, przykrywamy folią spożywczą a następnie rozbijamy na cienkie płaty. Rozbite piersi oprószamy solą i pieprzem.



Natkę pietruszki siekamy grubo, przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy czosnek, 3-4 łyżki oleju i szczyptę soli. Rozdrabniamy całość blenderem na papkę. W momencie, gdy zacznie uwalniać się w czasie blendowania zapach czosnku i pietruszki pesto jest gotowe. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kukurydzę odsączamy na sitku.

Na każdy płat mięsa nakładamy warstwę pesto pietruszkowego, ser i kukurydzę. Zawijamy roladki tak jak zrazy, szczelnie, aby nadzienie nam nie wyciekało w trakcie smażenia. Spinamy wykałaczkami lub szpikulcami do zrazów.



Gotowe roladki obtaczamy w w mące i kładziemy na patelni lub w rondlu, na rozgrzanym oleju, najpierw stroną z wykałaczką, następnie odwracamy je na drugą stronę. Roladki rumienimy z obu stron. Teraz podlewamy je bulionem lub wodą z maggi, przykrywamy pokrywą i dusimy 25-30 minut.



 Sprawdzamy, czy płyn nie wyparował, ewentualnie dolewamy trochę bulionu. Na koniec zdejmujemy pokrywę, dodajemy masło, sos sojowy, podgrzewamy całość 2-3 minuty, aż sos osiągnie pożądaną konsystencję.

Roladki drobiowe z pysznym nadzieniem gotowe!



 

piątek, 5 kwietnia 2024

Ciasto czekoladowo -wiśniowe bez jajek

Ciasto czekoladowo -wiśniowe bez jajek

Mocno czekoladowe ciasto z wiśniami z kompotu i lukrem wiśniowym. Ciasto nie zawiera w składzie jajek. Przeznaczone jest dla osób nie mogących lub nie chcących jeść jajek.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka (może być sojowe)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego
  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni (z kompotu lub mrożonych)
  • łyżka mąki do oprószenia wiśni

lukier:

  • 2 łyżki soku z wiśni
  • 4 łyżki cukru pudru

Sposób wykonania:

Forma okrągła do pieczenia 20 cm średnicy wyłożona na spodzie papierem do pieczenia

Suche składniki przesiane przez sito i wymieszane.



Suche składniki przesypujemy do misy miksera. Dodajemy do nich mleko, cukier i olej. Wszystko dokładnie łączymy za pomocą miksera. Masa jest dosyć gęsta. Na koniec wlewamy ocet i krótko miksujemy całość.



Przekładamy ciasto do foremki. Wiśnie oprószamy mąką i dajemy na wierzch ciasta.



Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 °C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto studzimy i polewamy wiśniowym lukrem.

Ciasto czekoladowo -wiśniowe bez jajek gotowe!



 

Schab duszony z pieczarkami

Schab duszony z pieczarkami

Schab marynowany w miodzie, musztardzie i cebuli, duszony w głębokiej patelni, w marynacie. Pyszna propozycja na obiad niedzielny. Schab jest kruchy, sos wyrazisty, grzybowy -niebo w gębie!

Składniki:

  • 1,2 do 1,5 kg schabu bez kości
  • 3 szklanki wody
  • 1 mała cebula
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 łyżki maggi
  • tłuszcz do smażenia (smalec do schabu, masło do pieczarek)
  • 2 łyżki mąki

marynata:

  • 2 duże cebule
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki

Schab myjemy, osuszamy, przekładamy do miski i nacieramy przyprawami z marynaty. Cebulę kroimy w grubą kostkę, obkładamy nią mięso i odkładamy szczelnie przykryte do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Na godzinę przed pieczeniem wykładamy schab z lodówki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki smalcu i obsmażamy na nim na rumiano ze wszystkich stron mięso, bez cebuli. Do rumianego schabu dokładamy cebulę, smażymy całość jeszcze 10 minut, aż cebula się podrumieni. Następnie zalewamy wszystko wodą, dodajemy maggi, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy schab do miękkości, czyli około 2 godzin.



Na drugiej patelni podsmażamy na maśle pieczarki pokrojone na połówki z drobno posiekaną cebulą.

Na koniec mięso wykładamy z patelni, kroimy w plastry, grubość według uznania. Sos zagęszczamy mąką rozkłóconą z odrobiną wody i przecieramy przez sito. Dodajemy do sosu pieczarki, plastry schabu, lekko podgrzewamy. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Schab duszony z pieczarkami gotowy!



 

Surówka z marchewki i jabłka do obiadu

Surówka z marchewki i jabłka do obiadu

Błyskawiczna surówka z dwóch warzyw-marchewki i jabłka z dodatkiem orzechów włoskich. Dużo witamin, szczególnie jesienią potrzebnych. Surówka smaczna, uwielbiana przez dzieci i dorosłych.

Składniki:

  • 3 duże marchewki
  • 1 duże lub 2 małe jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Sposób przyrządzenia:

Marchew i jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przyprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny, skrapiamy olejem i mieszamy dokładnie. Na koniec posypujemy surówkę orzechami. Możemy podawać surówkę od razu lub schłodzić chwilę w lodówce.

Prosta i błyskawiczna surówka z marchewki i jabłka gotowa!



 

czwartek, 4 kwietnia 2024

Pulpety z szynki w sosie curry

Pulpety z szynki w sosie curry

Gotowane pulpety wieprzowe w kremowym sosie curry to nasza propozycja obiadowa. Mięso jest delikatne, sos kremowy, doskonały w smaku.

Składniki:

pulpety:

  • 1/2 kg zmielonej szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka zamoczona w zimnej wodzie
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej w proszku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła

sos:

  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka curry

    2 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki maggi ( można zamiast maggi dodać gałązkę lubczyku)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • 150 ml śmietany 18%
Sposób wykonania:

Bułkę zamaczamy w zimnej wodzie.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rumiano na łyżce masła i odstawiamy do przestygnięcia.

Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, cebulę i przyprawy

Masę dokładnie wyrabiamy.

Formujemy nieduże pulpeciki. 


Z tej porcji mięsa wyjdzie nam około 15 pulpetów. 

Do dużego rondla wlewamy wodę, podgrzewamy ją i wrzucamy do niej liście laurowe i ziele angielskie. Gotowe pulpety kładziemy ostrożnie do wrzącej wody, gotujemy je około 20 minut pod przykryciem, na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy do pulpetów maggi (lubczyk dodajemy na samym początku) i sok z cytryny oraz curry. Mąkę łączymy z odrobiną wody i śmietaną. Jeśli śmietana jest kwaśna, należy ją zahartować. Zagęszczamy sos i wyłączamy ogień. Jeśli jest potrzeba dodajemy do sosu trochę soli i pieprzu do smaku.

Pulpety wieprzowe w sosie curry gotowe!