Delikatna zupa pomidorowa z lanymi kluskami
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z drobiu, zabielana słodką śmietanką i z lanymi kluseczkami.
Składniki:
- 2 l wywaru warzywno -drobiowego
- 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- posiekany koperek - garść
- szklanka słodkiej śmietanki 30%
- czubata łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka maggi
- 2 jajka
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- łyżka lub dwie wody
Sposób przyrządzenia:
Wywar drobiowo – warzywny doprowadzamy do wrzenia, dodajemy koncentrat pomidorowy, lekko mieszamy do rozpuszczenia koncentratu. Następnie dodajemy cukier. Na końcu wlewamy śmietankę i przyprawiamy solą i pieprzem.
Teraz przygotowujemy lane ciasto.
Do
małego garnuszka wbijamy dwa jajka i wsypujemy mąkę. Dobrze
mieszamy jajka z mąką łyżką lub ubijamy mikserem, aż zrobi
się jednolite, lejące ciasto. Jeśli będzie za gęste dodajemy
trochę wody, jeśli za rzadkie mąkę. Ciasto ma się lać wolno,
grubym strumieniem.
Bierzemy lejek( średniej
wielkości ) i lejemy ciasto przez lejek na gotującą się
zupę, mieszając zupę od czasu do czasu( przeganiając kluski
), robiąc miejsce dla lejących się klusek.
Gotujemy zupę z kluseczkami jeszcze 2-3 minuty. Zdejmujemy z
ognia i posypujemy posiekanym koperkiem.
Delikatna zupa pomidorowa z lanymi kluskami gotowa!
Nasze rady:
Lane kluski możemy gotować osobno w osolonym wrzątku lub lać bezpośrednio do zupy.
Pomidorowa to zupa kwaśna, dlatego dodajemy trochę cukru , aby
zrównoważyć kwaskowy smak. Można zamiast cukru dodać zmiksowaną
marchewkę z rosołu, która zagęści trochę zupę i ją
dosłodzi.
Gospodynie, które robią zaprawy na zimę mogą użyć
własnych pomidorów, zupa będzie wówczas bardzo tradycyjna,
jak u babci.
Słodką śmietankę można zastąpić
ukwaszoną, ale koniecznie trzeba ją zahartować przed wlaniem
do zupy( pomidorowa będzie bardziej wyrazista ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz