Lane kluski
Lane kluski naszej babci Zosi. Doskonały dodatek do rosołu czy pomidorowej. U naszej babci jadało się często zupy mleczne z lanymi kluskami. Pyszne wspomnienie dzieciństwa!
Składniki:
- 2 jajka
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- łyżka wody
- szczypta sody oczyszczonej
- szczypta kurkumy
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Do małego garnuszka wbijamy dwa jajka i wsypujemy mąkę. Dobrze mieszamy jajka z mąką łyżką lub ubijamy mikserem, aż zrobi się jednolite, lejące ciasto. Jeśli będzie za gęste dodajemy trochę wody, jeśli za rzadkie mąkę. Ciasto ma się lać wolno, grubym strumieniem. Na koniec dodajemy sodę i kurkumę. Mieszamy. Wstawiamy w garnku wodę, doprowadzamy ją do wrzenia i solimy. Bierzemy lejek( średniej wielkości ) i lejemy ciasto przez lejek na gotującą się wodę, mieszając wodę od czasu do czasu( przeganiając kluski ), aby się nie sklejały.
Gotujemy kluseczki jeszcze 2-3 minuty i przecedzamy przez
sitko.
Lane kluski gotowe!
Nasze rady:
Kurkumę dodajemy, gdy żółtka są blade. Kluski będą miały ładny kolor.
Sody nie musimy dodawać, ale dzięki niej kluski są bardzo puszyste i mięciutkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz