Pałki kurczaka z patelni
Proponujemy szybki obiad z pałek drobiowych, duszonych na patelni w cebuli, czosnku i przyprawach. Mięso jest soczyste, aromatyczne i kruche. Prosty pomysł na obiad dla całej rodziny.
Składniki:
- 6-8 pałek z kurczaka
- szklanka wody
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oleju
marynata:
- 1 łyżka maggi
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki oleju,
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, czerwona papryka
Sposób przygotowania:
Udka myjemy, osuszamy, nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, można na całą noc. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy olej . Na gorącym tłuszczu obsmażamy na rumiano z obu stron pałki z kurczaka, dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy aż cebula się zarumieni i wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek. Chwilę podsmażamy całość.
Następnie podlewamy pałki wodą oraz pozostałą marynatą i przykrywamy pokrywą. Dusimy mięso około 30 minut. Kiedy będzie już miękkie dodajemy łyżkę masła. Zagęszczamy w ten sposób sos, podgrzewając udka na odkrytej już patelni około 5 minut. Na koniec przyprawiamy go jeszcze ewentualnie maggi.
Pałki z kurczaka w pysznym sosie własnym gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz