MAKATKA

niedziela, 7 kwietnia 2024

Pałki kurczaka z patelni

Pałki kurczaka z patelni

Proponujemy szybki obiad z pałek drobiowych, duszonych na patelni w cebuli, czosnku i przyprawach. Mięso jest soczyste, aromatyczne i kruche. Prosty pomysł na obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 6-8 pałek z kurczaka
  • szklanka wody
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oleju

marynata:

  • 1 łyżka maggi
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki oleju,
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, czerwona papryka

Sposób przygotowania:

Udka myjemy, osuszamy, nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, można na całą noc. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy olej . Na gorącym tłuszczu obsmażamy na rumiano z obu stron pałki z kurczaka, dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy aż cebula się zarumieni i wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek. Chwilę podsmażamy całość. 



Następnie podlewamy pałki wodą oraz pozostałą marynatą i przykrywamy pokrywą. Dusimy mięso około 30 minut. Kiedy będzie już miękkie dodajemy łyżkę masła. Zagęszczamy w ten sposób sos, podgrzewając udka na odkrytej już patelni około 5 minut. Na koniec przyprawiamy go jeszcze ewentualnie maggi.

Pałki z kurczaka w pysznym sosie własnym gotowe!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz