Ciasto migdałowe na petitkach
Proste, pyszne ciasto budyniowe o migdałowym smaku, na ciasteczkach petit beurre, polane czekoladą i posypane płatkami migdałowymi. Delicje w sam raz na podwieczorek.
Składniki:
krem budyniowy:
- 200 g masła 82%
- 2 budynie bez cukru waniliowe lub śmietankowe
- 600 ml mleka
- 6 łyżek cukru
- aromat migdałowy -kilka kropel
dodatkowo:
- 30 ciasteczek kakaowych petit beurre
- 100 g czekolady gorzkiej 60%
- 3-4 łyżki śmietanki lub mleka
- 3/4 szklanki uprażonych płatków migdałowych
Sposób wykonania:
Najpierw robimy krem budyniowy.
Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na ogień umiarkowany. Resztę mleka łączymy z budyniami i cukrem. Dobrze mieszamy.
Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej.
Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!
Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo. Na koniec dodajemy aromat migdałowy ( 1/2 łyżeczki).
Składamy ciasto.
Na dnie blaszki (u nas kwadratowa o boku 20 cm) układamy warstwę ciastek, na niej połowę kremu i ciasteczka. Następnie układamy pozostałą warstwę kremu i ciasteczka na wierzchu. Ciasto wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
Przygotowujemy polewę.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. Wylewamy polewę na wierzch ciasta i jeszcze miękką posypujemy równomiernie uprażonymi płatkami migdałowymi.
Pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz