MAKATKA

sobota, 6 kwietnia 2024

Ciasto krople kokosowe

Ciasto krople kokosowe

Ciasto krople kokosowe jest bardzo smaczne i efektowne. Nie jest trudne do upieczenia. Zawsze się udaje. Składa się z ciasta babkowego, kulek serowych wymieszanych z kokosem i błyskawicznego kremu śmietanowego.

Składniki:

krople kokosowe:

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1 małe jajko
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 70 g cukru
  • 200 g wiórków kokosowych

ciasto:

  • 4 jajka M
  • szczypta soli
  • 150 g miękkiego masła (nie roztopionego)
  • 150 g cukru
  • 100 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 300 g mąki
  • 7 g proszku do pieczenia
  • 20 g kakao
  • 20 ml mleka

warstwa kremu:

  • 200 ml kremówki 30%
  • 250 g sera mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 20 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki kakao do posypania wierzchu ciasta

Sposób wykonania:

Krople kokosowe.

Twaróg, oba cukry i jajko przekładamy do miski i rozbijamy blenderem na gładką masę.



Łączymy masę twarogową z wiórkami kokosowymi. Formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układamy na deseczce i wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny.



Ciasto.

Formę 24x24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C (góra-dół bez termoobiegu).

Do misy miksera dajemy jajka, sól i oba cukry. Ubijamy całość 3-4 minuty, aż masa zbieleje i podwoi objętość. W osobnej misce rozbijamy na puch miękkie masło. Dodajemy je po łyżce do masy jajecznej. Następnie dokładamy śmietanę i sok z cytryny.

Do tak ubitej masy dodajemy partiami mąkę i proszek do pieczenia -wymieszane i przesiane przez sitko. Krótko mieszamy, tylko do połączenia składników. 2/3 ciasta przekładamy do formy. Wygładzamy wierzch.

Resztę ciasta łączymy z kakao i mlekiem i wykładamy ostrożnie na jasne ciasto, tak aby się nie mieszały. Można to zrobić za pomocą worka cukierniczego. Wygładzamy ciasto czekoladowe.



 Wciskamy w ciasto kulki kokosowo -serowe.



Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 30-35 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto studzimy całkowicie.



Warstwa kremu.

Wszystkie składniki kremu oprócz wiórków kokosowych przekładamy do misy miksera (kremówka i ser muszą być doskonale schłodzone). Ubijamy krem na wysokich obrotach 3-4 minuty, aż dobrze zgęstnieje. Dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość łyżką i wykładamy na zimne ciasto. Robimy wzorek na wierzchu. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem na stół posypujemy ciasto kakao.



Ciasto krople kokosowe gotowe!



Nasze rady:

Ciasto można upiec dzień wcześniej, a krem ubić 2-3 godziny przed podaniem go na stół.

Jeśli lubimy bardzo wilgotne ciasta możemy je nasączyć mlekiem lub wodą z cytryną, uprzednio nakłuwając wykałaczką.

Ciasto można upiec w formie 28x18 cm albo w kształcie tortu w formie 26 cm.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz