MAKATKA

sobota, 6 kwietnia 2024

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

To jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej – rodzaj gęstego, treściwego gulaszu z fasolą. Potrawa bardzo tradycyjna i uwielbiana w naszym domu.

Składniki:

  • 1/2 kg fasoli „piękny Jaś”
  • 2 marchewki
  • 1/2 l bulionu
  • 30 dkg boczku wędzonego
  • 3 kiełbasy podwędzane (chłopska lub jałowcowa)
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka maggi
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • płaska łyżka mąki

Sposób przyrządzenia:

Fasolę przebieramy, płuczemy, zalewamy wodą (5 cm ponad ziarna) i odstawiamy do namoczenia na około 10 godzin (najlepiej na noc).



 Na drugi dzień gotujemy fasolę w wodzie, w której się moczyła około 1,5 godziny (na małym ogniu) w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po godzinie gotowania dodajemy do fasoli pokrojoną w kostkę marchew i dolewamy bulion.

Na patelni wysmażamy na smalcu boczek pokrojony w drobną kostkę. Dorzucamy do niego kiełbasę pokrojona w półplasterki i cebulę poszatkowaną. Całość smażymy do zeszklenia cebuli. Przekładamy do ugotowanej fasoli.



Dajemy do fasoli koncentrat pomidorowy i przyprawy: cukier, pieprz, majeranek, który rozcieramy w dłoniach przed wrzuceniem do garnka, maggi i ewentualnie odrobinę soli ( pamiętajmy, że fasolę już soliliśmy i bulion też był przyprawiany).



Na koniec śmietanę łączymy z mąką i odrobiną wody, hartujemy gorącym płynem z fasoli i zagęszczamy fasolkę.

Fasolka po bretońsku gotowa!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz