Fasolka po bretońsku
To jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej – rodzaj gęstego, treściwego gulaszu z fasolą. Potrawa bardzo tradycyjna i uwielbiana w naszym domu.
Składniki:
- 1/2 kg fasoli „piękny Jaś”
- 2 marchewki
- 1/2 l bulionu
- 30 dkg boczku wędzonego
- 3 kiełbasy podwędzane (chłopska lub jałowcowa)
- 1 duża cebula
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka maggi
- 2-3 liście laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 czubata łyżka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- płaska łyżka mąki
Sposób przyrządzenia:
Fasolę przebieramy, płuczemy, zalewamy wodą (5 cm ponad ziarna) i odstawiamy do namoczenia na około 10 godzin (najlepiej na noc).
Na drugi dzień gotujemy fasolę w wodzie, w której się moczyła około 1,5 godziny (na małym ogniu) w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po godzinie gotowania dodajemy do fasoli pokrojoną w kostkę marchew i dolewamy bulion.
Na patelni wysmażamy na smalcu boczek pokrojony w drobną kostkę. Dorzucamy do niego kiełbasę pokrojona w półplasterki i cebulę poszatkowaną. Całość smażymy do zeszklenia cebuli. Przekładamy do ugotowanej fasoli.
Dajemy do fasoli koncentrat pomidorowy i przyprawy: cukier, pieprz, majeranek, który rozcieramy w dłoniach przed wrzuceniem do garnka, maggi i ewentualnie odrobinę soli ( pamiętajmy, że fasolę już soliliśmy i bulion też był przyprawiany).
Na koniec śmietanę łączymy z mąką i odrobiną wody, hartujemy gorącym płynem z fasoli i zagęszczamy fasolkę.
Fasolka po bretońsku gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz