Sałatka rzodkiewkowa z kabanosem
Lekko ostra i mocno chrupiąca sałatka z jajkiem, rzodkiewką i kabanosem polana sosem majonezowym o czosnkowym smaku. Można ją podać na śniadanie lub kolację. Jest kolorowa, sycąca i bardzo wiosenna.
Składniki:
- 1 ogórek długi
- 2 gałązki selera naciowego
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 7-8 rzodkiewek
- 2 kabanosy
- 1 cebula
- puszka kukurydzy konserwowej
sos:
- 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Rzodkiewki kroimy w plasterki, które przekrawamy na ćwiartki.
Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Tak samo kroimy cebulę oraz seler naciowy.
Jajka możemy pokroić w nieco grubszą kostkę. Kabanosa w półcentymetrowe kawałki.
Pokrojone składniki sałatki przekładamy do miski razem z osączoną z zalewy kukurydzą. Przyprawiamy sałatkę pieprzem i solą do smaku.
Majonez , śmietanę lub jogurt łączymy ze zmiażdżonym czosnkiem, dokładnie mieszamy i przekładamy do miski z warzywami. Całość mieszamy i wkładamy do lodówki , aby sałatka się schłodziła.
Sałatka rzodkiewkowa z kabanosem gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz