MAKATKA

piątek, 5 kwietnia 2024

Ciasto czekoladowo -wiśniowe bez jajek

Ciasto czekoladowo -wiśniowe bez jajek

Mocno czekoladowe ciasto z wiśniami z kompotu i lukrem wiśniowym. Ciasto nie zawiera w składzie jajek. Przeznaczone jest dla osób nie mogących lub nie chcących jeść jajek.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka (może być sojowe)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego
  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni (z kompotu lub mrożonych)
  • łyżka mąki do oprószenia wiśni

lukier:

  • 2 łyżki soku z wiśni
  • 4 łyżki cukru pudru

Sposób wykonania:

Forma okrągła do pieczenia 20 cm średnicy wyłożona na spodzie papierem do pieczenia

Suche składniki przesiane przez sito i wymieszane.



Suche składniki przesypujemy do misy miksera. Dodajemy do nich mleko, cukier i olej. Wszystko dokładnie łączymy za pomocą miksera. Masa jest dosyć gęsta. Na koniec wlewamy ocet i krótko miksujemy całość.



Przekładamy ciasto do foremki. Wiśnie oprószamy mąką i dajemy na wierzch ciasta.



Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 °C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto studzimy i polewamy wiśniowym lukrem.

Ciasto czekoladowo -wiśniowe bez jajek gotowe!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz