Ciasto czekoladowo -wiśniowe bez jajek
Mocno czekoladowe ciasto z wiśniami z kompotu i lukrem wiśniowym. Ciasto nie zawiera w składzie jajek. Przeznaczone jest dla osób nie mogących lub nie chcących jeść jajek.
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka (może być sojowe)
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka octu spirytusowego
- 1 szklanka wydrylowanych wiśni (z kompotu lub mrożonych)
- łyżka mąki do oprószenia wiśni
lukier:
- 2 łyżki soku z wiśni
- 4 łyżki cukru pudru
Sposób wykonania:
Forma okrągła do pieczenia 20 cm średnicy wyłożona na spodzie papierem do pieczenia
Suche składniki przesiane przez sito i wymieszane.
Suche składniki przesypujemy do misy miksera. Dodajemy do nich mleko, cukier i olej. Wszystko dokładnie łączymy za pomocą miksera. Masa jest dosyć gęsta. Na koniec wlewamy ocet i krótko miksujemy całość.
Przekładamy ciasto do foremki. Wiśnie oprószamy mąką i dajemy na wierzch ciasta.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 °C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto studzimy i polewamy wiśniowym lukrem.
Ciasto czekoladowo -wiśniowe bez jajek gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz