Schab duszony z pieczarkami
Schab marynowany w miodzie, musztardzie i cebuli, duszony w głębokiej patelni, w marynacie. Pyszna propozycja na obiad niedzielny. Schab jest kruchy, sos wyrazisty, grzybowy -niebo w gębie!
Składniki:
- 1,2 do 1,5 kg schabu bez kości
- 3 szklanki wody
- 1 mała cebula
- 0,5 kg pieczarek
- 2 łyżki maggi
- tłuszcz do smażenia (smalec do schabu, masło do pieczarek)
- 2 łyżki mąki
marynata:
- 2 duże cebule
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka słodkiej papryki
Schab myjemy, osuszamy, przekładamy do miski i nacieramy przyprawami z marynaty. Cebulę kroimy w grubą kostkę, obkładamy nią mięso i odkładamy szczelnie przykryte do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Na godzinę przed pieczeniem wykładamy schab z lodówki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki smalcu i obsmażamy na nim na rumiano ze wszystkich stron mięso, bez cebuli. Do rumianego schabu dokładamy cebulę, smażymy całość jeszcze 10 minut, aż cebula się podrumieni. Następnie zalewamy wszystko wodą, dodajemy maggi, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy schab do miękkości, czyli około 2 godzin.
Na drugiej patelni podsmażamy na maśle pieczarki pokrojone na połówki z drobno posiekaną cebulą.
Na koniec mięso wykładamy z patelni, kroimy w plastry, grubość według uznania. Sos zagęszczamy mąką rozkłóconą z odrobiną wody i przecieramy przez sito. Dodajemy do sosu pieczarki, plastry schabu, lekko podgrzewamy. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Schab duszony z pieczarkami gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz