piątek, 27 czerwca 2025

Sernik gotowany z truskawkami i galaretką

To nasze ulubione ciasto, którego nie trzeba piec. Szczególnie latem warto je przyrządzać. Jest lekkie, trochę serowe, trochę budyniowe w smaku, aksamitne w konsystencji, zwieńczone owocami lata i orzeźwiającą galaretką. Proponujemy do sernika truskawki, na które sezon dobiega już końca i galaretkę krystaliczną o smaku winogron. Ciasto będzie pyszne!

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 125 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 łyżki maku mielonego (opcjonalnie)
  • ok. 30 ciasteczek petit beurre
  • 2 galaretki przezroczyste o winogronowym smaku lub truskawkowe
  • 60 dkg truskawek

do dekoracji:

  • 12 -16 małych truskawek z szypułkami
  • 200 ml kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Sposób wykonania:

Forma 28x18 cm wyłożona na spodzie papierem do pieczenia i na rancie folią rantową lub papierem do pieczenia.

Garnek 4 l o grubym dnie.

Najpierw przygotowujemy formę, wykładamy na dnie pierwszą warstwę ciastek.

Galaretki rozpuszczamy w czterech niepełnych szklankach wody i odstawiamy do przestudzenia.

Jajka wbijamy do misy, dosypujemy oba cukry i mieszamy całość rózgą.

Do wysokiego naczynia wsypujemy budynie i wlewamy mleko. Całość dobrze łączymy, aby nie było grudek.



Do garnka wrzucamy masło, powoli roztapiamy je. Do roztopionego, ale nie gotującego się masła dorzucamy ser z wiaderka, jajka z cukrem. Mieszamy całość, aż uzyskamy gładką masę i na koniec wlewamy budynie rozprowadzone w mleku.

Masę serowo -budyniową stale mieszamy i podgrzewamy do zgęstnienia i zagotowania.

Masę trzeba mieszać cały czas ponieważ łatwo się przypala.



2/3 takiej gorącej, gęstej masy wylewamy na ciasteczka, wygładzamy ją i układamy drugą warstwę ciasteczek. Na nie wylewamy resztę masy serowej i posypujemy ją makiem, wygładzamy łyżką, aby mak połączył się z masą serową. Sernik studzimy, wkładamy do lodówki.



Na koniec układamy na wierzchu truskawki pokrojone na ćwiartki i zalewamy je tężejącą galaretką. Odkładamy ciasto do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej na całą noc.



Tuż przed wydanie sernika na stół przyozdabiamy go rozetkami z ubitej kremówki i truskawkami.



Kremówkę mocno schłodzoną z cukrem i śmietan-fixem ubijamy mikserem na sztywno. Przekładamy do worka cukierniczego z końcówką M1 i wyciskamy rozetki na porcje ciasta. Zwieńczamy rozetki z bitej śmietany truskawką.



Sernik gotowany z truskawkami i galaretką gotowy!

1 komentarz:

  1. Sernik wygląda bajecznie! 😍😍 Wyobrażam sobie jak cudownie musi smakować 🥰

    OdpowiedzUsuń