niedziela, 29 czerwca 2025

Młoda kapusta na ciepło

Młoda kapusta na ciepło, zaprawiona zaklepką z masła i mąki, przyprawiona słodko-kwaśno odrobiną soku z cytryny i posypana dużą ilością koperku to nasz ulubiony dodatek do obiadu. Do niej młode ziemniaczki, jakiś kotlecik i nic więcej nie trzeba. Proste, wyśmienite danie!

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty- 450 g poszatkowanej
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 1 kiełbasa wędzona, np. śląska 
  • 1 duży pęczek koperku
  • 2-3 liście laurowe
  • 4-6 kulek ziela angielskiego
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 dobra łyżka mąki pszennej
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1 łyżka maggi lub kilka listków lubczyku

Sposób wykonania:

Kapustę obieramy z wierzchnich, mocno zielonych liści, myjemy i szatkujemy dosyć drobno.

Boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię 28 cm średnicy i wysmażamy na niej boczek z kiełbasą.



 

W tym czasie kroimy cebulę w kostkę i dorzucamy na patelnię. Smażymy całość chwilę.

Dodajemy poszatkowaną kapustę. Zalewamy kapustę 1/2 szklanki gorącej wody, przyprawiamy solą pieprzem. Dodajemy na patelnię ziele angielskie, posiekany lubczyk lub maggi oraz liście laurowe. Dusimy kapustę 10 minut pod przykryciem.



W małej miseczce rozcieramy miękkie masło z mąką, aż pozbędziemy się grudek. Tak przygotowaną zaklepką zaciągamy kapustę i przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Wyłączamy ogień, zasypujemy kapustę posiekanym koperkiem.



Młoda kapusta na ciepło gotowa!   

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz