Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na dużą imprezę w plenerze. Zupa świetnie przyprawiona, doskonale zaostrza apetyt i syci. Podałyśmy składniki na 4,5 l zupy. Możemy nadwyżkę jej przechowywać w słoikach w lodówce lub w zamrażarce. Jak to przy zupie trochę pracy, ale warto się trudzić bo kociołek meksykański to przesmaczna zupa, zachwyci domowników i gości.
Składniki:
Wywar:
- 1-2 żeberka 40 dkg
- 6 młodych marchewek
- 1/2 młodego selera z liśćmi
- 1 por
- 2 l wody
- 4 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki maggi
Zupa:
- 8 plastrów 1/5 cm grubości schabu
- 1 duża cebula
- 20 dkg boczku wędzonego
- 2 łyżki smalcu
- 2 duże papryki czerwone
- 2 papryczki chilli
- 3-4 ząbki czosnku
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- 8-10 młodych średniej wielkości ziemniaków
- pęczek natki pietruszki
- sok z 1/2 cytryny lub 2 łyżki octu spirytusuwego
Przyprawy:
- 1 czubata łyżka papryki czerwonej wędzonej
- 2 łyżki kuminu
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz i maggi do smaku
- Ewentualnie zaklepka:
- 2 łyżki mąki rozbełtane w odrobinie wody
Sposób wykonania:
Wywar.
Do dużego garnka pięciolitrowego wlewamy 2 l wody i wrzucamy żeberka. Wstawiamy całość na ogień. Po zagotowaniu wody solimy ją i dorzucamy włoszczyznę, liście laurowe, ziele i maggi. Gotujemy wywar na małym ogniu do miękkich żeberek.
Możemy wykorzystać do zupy gotowy wywar, najlepiej mięsny. My postanowiłyśmy zrobić zupę od podstaw.
Z gotowego wywaru wyławiamy wszystko. Żeberka oddzielamy od kości i wrzucamy z powrotem do wywaru.
Zupa.
W czasie, gdy gotuje się nam wywar przygotowujemy na patelni mięso i warzywa.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, najlepiej smalec, ale możemy go zastąpić olejem. Wytapiamy na tłuszczu boczek pokrojony w drobną kostkę i rumienimy schab również pokrojony w niedużą kostkę.
Dorzucamy do mięsa cebulę posiekaną drobno, kiedy się zeszkli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i dajemy na patelnię. Krótko całość przesmażamy. Następnie przyprawiamy koncentratem pomidorowym i papryką wędzoną, kuminem, pieprzem ziołowym.
Całe dobro z patelni wrzucamy do gotowego, odcedzonego wywaru. Dajemy jeszcze papryczki chilli w całości. Gotujemy zupę do miękkiego schabu.
Na koniec dorzucamy do zupy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, odcedzoną z zalewy fasolę i kukurydzę. Gotujemy całość do miękkich ziemniaków, czyli 10-15 minut. Kroimy w plasterki wyłowioną z wywaru marchewkę i dodajemy do zupy. Wyławiamy papryczki chilli.
Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i maggi. Możemy dodać ewentualnie jeszcze trochę kuminu.
Jeśli chcemy by zupa była zawiesista zaciągamy ją zaklepką z mąki, gotujemy chwilę, aby zupa się zagęściła. Wyłączamy ogień i posypujemy zupę posiekaną natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz