Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa drobiowego, marchewki, małego selera z dodatkiem kaszy gryczanej, która bardzo podkręca smak farszu i delikatne ciasto to pierogi, które są pyszne i zawsze będą nam się kojarzyły z dzieciństwem oraz wakacjami u babci na wsi. Babcia jak to na wsi bardzo często gotowała rosół i z mięsa z rosołu przyrządzała przeróżne delicje. Były na przykład kura w potrawce, krokiety naleśnikowe z farszem mięsnym, pasztety i oczywiście pierogi Nasz rosół gotowałyśmy na mięsie z kurczaka biesiadnego (bez nóżek i piersi) i młodych warzywach, farsz do pierogów będzie zatem drobiowo-warzywny z dodatkiem kaszy gryczanej i rumianej cebulki.
Składniki:
farsz:
- 40- 50 dkg ugotowanego mięsa z kurczaka razem ze skórą
- 1 cebula
- 1 czubata łyżka masła
- 1 marchewka z rosołu
- 1/2 selera z rosołu
- 1/4 szklanki rosołu
- 100 g ugotowanej kaszy gryczanej
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki maggi
ciasto na pierogi:
porcja na 40-50 pierogów
- 3 szklanki mąki typ 450 lub 500+mąka do podsypywania
- szklanka wrzątku
- 1 żółtko
- 2 łyżki miękkiego lub roztopionego masła
- łyżeczka soli
- 1 cebula
- 2-3 łyżki masła
okrasa:
Sposób przyrządzenia:
Ciasto: Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę i wlewamy roztopione masło oraz żółtko. Mieszamy wszystko i pomału wlewamy wrzątek. Mieszamy dalej, kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać ręcznie. Możemy przełożyć je na stolnicę i wyrabiać dalej do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Jeśli w trakcie wyrabiania będzie się kleiło podsypujemy niewielką ilością mąki. Na koniec oprószamy ciasto mąką, zostawiamy w misce przykryte folią i ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby ” odpoczęło”.
Farsz: Mięso, marchew i seler przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Drobno pokrojoną cebulę smażymy na maśle na rumiano. Dodajemy do masy rosół, kaszę, cebulę i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy masę, najlepiej rękoma. Próbujemy, czy jest wystarczająco przyprawiona. Farsz musi być wyrazisty w smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz